kompot z czerwonej porzeczki z pomarańczą na zimę

pachnący kompot na zimę będzie przydatny dla całej rodziny! Kompoty są integralną częścią półfabrykatów. Proponuję przepis na bardzo smaczny kompot porzeczkowy z dodatkiem pomarańczy. Spróbuj, nie pożałujesz!
KirienaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 33 g
128 kcal
IG: 24 / 0 / 76

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 1 h 15 min

1. Dokładnie umyj pomarańczę w gorącej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym.

2. Pocieramy skórkę na drobnej tarce, rozbieramy miąższ na plasterki, kroimy w małe kostki.

3. Porzeczki sortujemy z uszkodzonych jagód, myjemy pod bieżącą wodą.

4. W uprzednio wysterylizowanym słoiku rozłożyć porzeczki na 1/3 całkowitej objętości, dodać skórkę i miąższ pomarańczy, wlać wrzącą wodę do szyjki słoika i natychmiast przykryć blaszaną pokrywką (pokrywkę wstępnie zalać wrzącą wodą).

5. Po 20 minutach wlej wodę do rondla, wlej cukier, Wyślij do ognia i zagotuj. Ponownie zalej pokrywkę wrzącą wodą.

6. Wlej powstały syrop do słoika i zwiń pokrywkę.

7. Odwróć przedmiot do góry nogami i zawiń go w ciepły koc, pozostaw na jeden dzień, a następnie przenieś do stałego miejsca przechowywania.

z podanej ilości składników uzyskuje się jedną trzylitrową puszkę kompotu.

gotuj w dobrym nastroju, niech wszystko okaże się pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy