skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj pomarańczę w gorącej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym.
2. Pocieramy skórkę na drobnej tarce, rozbieramy miąższ na plasterki, kroimy w małe kostki.
3. Porzeczki sortujemy z uszkodzonych jagód, myjemy pod bieżącą wodą.
4. W uprzednio wysterylizowanym słoiku rozłożyć porzeczki na 1/3 całkowitej objętości, dodać skórkę i miąższ pomarańczy, wlać wrzącą wodę do szyjki słoika i natychmiast przykryć blaszaną pokrywką (pokrywkę wstępnie zalać wrzącą wodą).
5. Po 20 minutach wlej wodę do rondla, wlej cukier, Wyślij do ognia i zagotuj. Ponownie zalej pokrywkę wrzącą wodą.
6. Wlej powstały syrop do słoika i zwiń pokrywkę.
7. Odwróć przedmiot do góry nogami i zawiń go w ciepły koc, pozostaw na jeden dzień, a następnie przenieś do stałego miejsca przechowywania.
z podanej ilości składników uzyskuje się jedną trzylitrową puszkę kompotu.
gotuj w dobrym nastroju, niech wszystko okaże się pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g