Nalewka Śliwkowa na bimber

pyszna i aromatyczna śliwka w każdym kieliszku! Nalewka Śliwkowa na bimber, przygotowana w tak prosty i bezpretensjonalny sposób, okazuje się umiarkowanie słodka, lekko cierpka w smaku i niesamowicie aromatyczna. Owoce dojrzałej śliwki nadają temu napojowi alkoholowemu prawdziwy owocowy smak i pyszny aromat!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D

przygotowując domową nalewkę na śliwce, wszystko zależy od tego, które owoce wpadną do tego trudnego napoju z charakterem. Same śliwki powinny być dojrzałe i pachnące. Dopiero wtedy nalewka okaże się naprawdę owocowa, przyjemna w smaku i zapachu.

tak więc przede wszystkim śliwki muszą zostać posortowane: zepsute-usunięte, brudne-przemyte pod bieżącą wodą. Następnie włóż śliwki do durszlaka, aby nadmiar wody z nich wyskoczył.

przygotuj pojemnik na nalewkę. Spłucz go dobrym detergentem i zalej wrzącą wodą.

umyte śliwki umieścić w pojemniku na nalewkę i zalać bimber tak, aby całkowicie pokrył owoce. Bimber najlepiej stosować neutralny, bez wyraźnego zapachu, o sile około 50-55 stopni.

umieść pojemnik ze śliwkami i wódką w chłodnym, ciemnym cieście. Tam mieszaninę należy podawać przez miesiąc lub dłużej.

po zaparzeniu mieszanki alkoholowo-owocowej należy ją przefiltrować. Aby to zrobić, możesz użyć sterylnej bawełny lub bandaża złożonego w kilku warstwach.

Usuń odcedzony płyn w ciemnym miejscu. Pozostałe śliwki przykryć granulowanym cukrem i dobrze wstrząsnąć pojemnikiem, aby cukier szybciej się rozpuścił. Pozostaw pojemnik z miąższem owocowym i cukrem na kolejny tydzień lub dwa w ciepłym miejscu, aby powstał tak zwany syrop cukrowy. Następnie ponownie odcedź powstały syrop w podobny sposób, oddzielając miąższ i słodki płyn.

dodaj syrop cukrowy ze śliwek do wcześniej odsączonej i odcedzonej nalewki według własnych upodobań. Syrop zmiękczy smak domowej nalewki i nada jej jeszcze bardziej owocowy smak. W ten sposób nuta alkoholu opuści napój.

dostosowując ilość syropu cukrowego w domowej nalewce, możesz przygotować napój o różnym stopniu mocy i słodyczy. Tak więc, dodając więcej syropu, możesz zrobić wspaniały likier śliwkowy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy