skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przygotowania likieru śliwkowego, nalegając na alkohol – wódkę. Najważniejsze jest to, że wódka jest dobrej jakości, bez ostrego zapachu i bez podrobionych produktów. Śliwkę do napoju można wziąć dowolnej odmiany i dowolnego koloru, ważne jest, aby owoce były dojrzałe, ale nie przejrzałe, bez widocznych oznak pleśni i zgnilizny.
Krok 2:
Możesz zrobić nalewkę ze śliwki z pestkami lub bez, to kwestia gustu. Obecność nasion wpływa na cierpkość napoju. Jednak pestki śliwki zawierają kwas cyjanowodorowy, który jest niebezpieczny dla zdrowia w dużych ilościach. Dlatego lepiej nie przechowywać gotowego likieru na odpływie z kośćmi przez długi czas. Śliwki dobrze myjemy pod bieżącą wodą, lepiej każdy owoc osobno. Wrzuć śliwkę do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 3:
Umyte śliwki wkładamy do szklanego słoika lub innego pojemnika, który nie utlenia się. Napełnij zawartość słoika wódką, aby przykryła owoce co najmniej o kilka centymetrów wyżej.
Krok 4:
Szczelnie zamknij słoik nylonową pokrywką lub gazą i umieść w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej na półtora miesiąca. Raz w tygodniu słoik należy wstrząsnąć, aby napar był lepszy, śliwka była lepiej nasycona alkoholem i dawała sok.
Krok 5:
Następnie wlej wódkę ze słoika ze śliwkami do innego pojemnika. Śliwkę zasypiamy cukrem, ponownie zamykamy słoik pokrywką i usuwamy w ciemne, ciepłe miejsce na 15 dni. Raz dziennie śliwkę z cukrem należy wstrząsnąć, aby cukier się rozpuścił, a śliwka wypuściła sok. Po wskazanym czasie odsącz syrop śliwkowy powstały w słoiku ze śliwkami, przefiltruj go przez gazę złożoną w kilku warstwach.
Krok 6:
Połącz syrop śliwkowy z wódką z dodatkiem śliwki. Po zmieszaniu osad może ponownie wypaść. Po raz kolejny przefiltrowujemy nalewkę przez gazę z bawełną. Nalewamy napój do butelek, szczelnie zamykamy korkami. Usuwamy nalewkę do przechowywania w chłodnym miejscu.
Krok 7:
Nalewanie jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g