nalewka z winogron
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
Dojrzałe, obrane winogrona wkładamy do przygotowanego pojemnika objętościowego, balonu lub rondla, możesz nawet wybrać szklany słoik.
przesuwając do niego winogrona, upewnij się, że żadne gałązki ani łodygi nie dostaną się do środka. Na wierzchu posyp winogrona cukrem. Zamykamy Pojemnik. Aby zapewnić niezawodną szczelność, możesz skorzystać z klasycznej bramy wodnej.
Likier winogronowy fermentuje przez miesiąc, a nawet trochę więcej. Musimy poczekać, aż fermentacja całkowicie się zatrzyma. Odkorkowujemy Pojemnik, wlewamy nalewkę do butelek, przelewając alkohol przez gazę lub inną gęstą, czystą szmatkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g