Nalewka z winogron

aromatyczny i delikatny Likier to świetny napój na świąteczny stół. Likier winogronowy jest uważany za jeden z najsmaczniejszych napojów alkoholowych.
MiladyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 36 g
141 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D 15 min

Dojrzałe, obrane winogrona wkładamy do przygotowanego pojemnika objętościowego, balonu lub rondla, możesz nawet wybrać szklany słoik.

przesuwając do niego winogrona, upewnij się, że żadne gałązki ani łodygi nie dostaną się do środka. Na wierzchu posyp winogrona cukrem. Zamykamy Pojemnik. Aby zapewnić niezawodną szczelność, możesz skorzystać z klasycznej bramy wodnej. 

Likier winogronowy fermentuje przez miesiąc, a nawet trochę więcej. Musimy poczekać, aż fermentacja całkowicie się zatrzyma. Odkorkowujemy Pojemnik, wlewamy nalewkę do butelek, przelewając alkohol przez gazę lub inną gęstą, czystą szmatkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy