skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić żółte wino śliwkowe? Głównym składnikiem tego przepisu są śliwki. Powinny być dojrzałe, ale bez widocznych uszkodzeń.
Krok 2:
W żadnym wypadku nie myj śliwek, ponieważ płytka nazębna obecna na owocach zawiera ogromną liczbę bakterii niezbędnych do fermentacji. Usuń pestki ze śliwek i pokrój je na połówki. Nie można używać owoców z nasionami - takie wino może być nawet niebezpieczne.
Krok 3:
Zmiel śliwki na papkę w dowolny dogodny sposób. Użyłem blendera zanurzeniowego.
Krok 4:
Ale możesz przepuścić śliwki przez maszynkę do mięsa lub, jeśli masz bardzo dojrzałe owoce, po prostu zmiel je tłuczkiem.
Krok 5:
Przecier śliwkowy przełożyć do pojemnika fermentacyjnego.
Krok 6:
Ponieważ śliwka nie jest bardzo soczystym owocem i nie wydziela zbyt dużej ilości wilgoci, zawsze dodaje się wodę podczas przygotowywania wina ze śliwki. Wlej wodę do puree śliwkowego. Miłośnicy cierpkich i pikantnych napojów mogą dodać laskę cynamonu, pąki goździków, gwiazdkę anyżu gwiazdkowego, tymianek, oregano, gałązki porzeczki do pojemnika fermentacyjnego - wszystko to jest całkowicie dopuszczalne i odpowiednie.
Krok 7:
Wymieszaj, przykryj szczelnie gazą i umieść w ciemnym miejscu na 5 dni. Mieszaj okresowo.
Krok 8:
Po określonym czasie przecedzić przez kilka warstw gazy lub kilka razy przez sito. Ponownie wlej powstały płyn do pojemnika fermentacyjnego.
Krok 9:
Dodaj połowę cukru. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań. Mam wino o średniej słodyczy, więc w zasadzie jest trochę cukru.
Krok 10:
Załóż rękawicę na wierzch i umieść ją ponownie w ciemnym miejscu. Rękawica jest najpierw napompowana, a następnie opróżniona. Do tego momentu minęło 20 dni.
Krok 11:
Ponownie odcedź, uważając, aby nie dotknąć zmętnienia z dna słoika, dodaj pozostały cukier i powtórz procedurę ponownie za pomocą rękawicy. Poczekaj, aż znów się opróżni. Cała mętność ponownie pozostanie na dnie, wino znacznie się rozjaśni i stanie się bardziej przejrzyste. Tym razem minęło 16 dni. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze jaśniejsze i bardziej przejrzyste wino, powtórz procedurę z rękawicą jeszcze raz, ale w tym przypadku podziel ilość cukru przez 3 serie fermentacji.
Krok 12:
Wlej wino do butelek i zakorkuj. Wino ze śliwek będzie w pełni dojrzałe i gotowe po 1-2 latach, ale młode wino można wypić po 4-6 miesiącach.
Krok 13:
Siła takiego wina wynosi około 15 stopni. Przestrzegaj środka podczas picia alkoholu!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółte śliwki - 45 kcal/100g