wino z żółtej śliwki domowej roboty

domowe, cierpkie i aromatyczne wino śliwkowe! Półsłodkie, aromatyczne i pikantne wino deserowe ze śliwek doskonale nadaje się na aperitif. Bardzo smaczne, a nawet przydatne w małych ilościach. Przygotowanie zajmie trochę czasu, ale nie jest to takie trudne!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 18 g
75 kcal
IG: 41 / 0 / 59

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 90 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić żółte wino śliwkowe? Głównym składnikiem tego przepisu są śliwki. Powinny być dojrzałe, ale bez widocznych uszkodzeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W żadnym wypadku nie myj śliwek, ponieważ płytka nazębna obecna na owocach zawiera ogromną liczbę bakterii niezbędnych do fermentacji. Usuń pestki ze śliwek i pokrój je na połówki. Nie można używać owoców z nasionami - takie wino może być nawet niebezpieczne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel śliwki na papkę w dowolny dogodny sposób. Użyłem blendera zanurzeniowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ale możesz przepuścić śliwki przez maszynkę do mięsa lub, jeśli masz bardzo dojrzałe owoce, po prostu zmiel je tłuczkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przecier śliwkowy przełożyć do pojemnika fermentacyjnego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponieważ śliwka nie jest bardzo soczystym owocem i nie wydziela zbyt dużej ilości wilgoci, zawsze dodaje się wodę podczas przygotowywania wina ze śliwki. Wlej wodę do puree śliwkowego. Miłośnicy cierpkich i pikantnych napojów mogą dodać laskę cynamonu, pąki goździków, gwiazdkę anyżu gwiazdkowego, tymianek, oregano, gałązki porzeczki do pojemnika fermentacyjnego - wszystko to jest całkowicie dopuszczalne i odpowiednie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj, przykryj szczelnie gazą i umieść w ciemnym miejscu na 5 dni. Mieszaj okresowo.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po określonym czasie przecedzić przez kilka warstw gazy lub kilka razy przez sito. Ponownie wlej powstały płyn do pojemnika fermentacyjnego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj połowę cukru. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań. Mam wino o średniej słodyczy, więc w zasadzie jest trochę cukru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Załóż rękawicę na wierzch i umieść ją ponownie w ciemnym miejscu. Rękawica jest najpierw napompowana, a następnie opróżniona. Do tego momentu minęło 20 dni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponownie odcedź, uważając, aby nie dotknąć zmętnienia z dna słoika, dodaj pozostały cukier i powtórz procedurę ponownie za pomocą rękawicy. Poczekaj, aż znów się opróżni. Cała mętność ponownie pozostanie na dnie, wino znacznie się rozjaśni i stanie się bardziej przejrzyste. Tym razem minęło 16 dni. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze jaśniejsze i bardziej przejrzyste wino, powtórz procedurę z rękawicą jeszcze raz, ale w tym przypadku podziel ilość cukru przez 3 serie fermentacji.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej wino do butelek i zakorkuj. Wino ze śliwek będzie w pełni dojrzałe i gotowe po 1-2 latach, ale młode wino można wypić po 4-6 miesiącach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Siła takiego wina wynosi około 15 stopni. Przestrzegaj środka podczas picia alkoholu!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółte śliwki - 45   kcal/100g

Podobne przepisy