likier kawowy z wanilią i cytrynami

mocny aromat kawy i delikatna wanilia, co może być lepszego! Likier uzyskuje się z mocnym aromatem i smakiem kawy, dość słodkim i mocnym. Możesz nie tylko cieszyć się nim jako napojem, ale także używać go jako aromatu do pieczenia lub impregnacji ciast. Z proponowanej ilości składników uzyskuje się około 400 ml likieru. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 24 g
154 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 75 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania likieru potrzebujemy zmielonej kawy, alkoholu, skórki z 1/3 cytryny, połowy wanilii, wody i cukru. Na początek weź kawę, alkohol, cytrynę i wanilię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuwamy skórkę z cytryny, staramy się nie chwytać białej części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój strąk na 2 części, zeskrob nasiona nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj kawę, alkohol, wanilię i skórkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszaninę do czystej, suchej butelki. Wysyłamy butelkę do ciemnego, chłodnego miejsca na 1 tydzień. Codziennie dobrze wstrząsamy butelką, mieszając zawartość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po tygodniu zagotuj syrop z cukru i wody. Wszystko odbywa się po prostu, w tym celu wymieszaj cukier z wodą w rondlu i zagotuj, najpierw aktywnie wymieszaj mieszaninę, aby cukier się rozpuścił, gdy tylko syrop się zagotuje, gotuj przez kolejne 5 minut na małym ogniu i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj schłodzony syrop do mieszanki kawy i pozostaw do zaparzenia przez kolejny 1 tydzień, codziennie mieszając powstałą mieszaninę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po tygodniu likier jest dokładnie filtrowany przez drobne sito i gazę. Wlać do czystej, suchej butelki i pozostawić do zaparzenia na kolejne 2 miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 2 miesiącach wyjmujemy alkohol i cieszymy się! Podawaj po obiedzie w temperaturze pokojowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Strąk wanilii - 287   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g

Podobne przepisy