skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania likieru potrzebujemy zmielonej kawy, alkoholu, skórki z 1/3 cytryny, połowy wanilii, wody i cukru. Na początek weź kawę, alkohol, cytrynę i wanilię.
Krok 2:
Usuwamy skórkę z cytryny, staramy się nie chwytać białej części.
Krok 3:
Pokrój strąk na 2 części, zeskrob nasiona nożem.
Krok 4:
Wymieszaj kawę, alkohol, wanilię i skórkę.
Krok 5:
Wlej mieszaninę do czystej, suchej butelki. Wysyłamy butelkę do ciemnego, chłodnego miejsca na 1 tydzień. Codziennie dobrze wstrząsamy butelką, mieszając zawartość.
Krok 6:
Po tygodniu zagotuj syrop z cukru i wody. Wszystko odbywa się po prostu, w tym celu wymieszaj cukier z wodą w rondlu i zagotuj, najpierw aktywnie wymieszaj mieszaninę, aby cukier się rozpuścił, gdy tylko syrop się zagotuje, gotuj przez kolejne 5 minut na małym ogniu i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj schłodzony syrop do mieszanki kawy i pozostaw do zaparzenia przez kolejny 1 tydzień, codziennie mieszając powstałą mieszaninę.
Krok 7:
Po tygodniu likier jest dokładnie filtrowany przez drobne sito i gazę. Wlać do czystej, suchej butelki i pozostawić do zaparzenia na kolejne 2 miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu.
Krok 8:
Po 2 miesiącach wyjmujemy alkohol i cieszymy się! Podawaj po obiedzie w temperaturze pokojowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Strąk wanilii - 287 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g