kompot gruszkowy 3 litrowy słoik na zimę

kompot gruszkowy jest jednym z częstych zbiorów wraz z jabłkami. W dzieciństwie kilka razy piłem taki kompot z małych, lekko niedojrzałych gruszek. Do dziś pamiętam jego lekko cierpki, słodkawy smak.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
31 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kompot gruszkowy na zimę? Przygotuj składniki. Do przygotowania kompotu odpowiednie są całe, nieuszkodzone owoce dowolnej odmiany. Pamiętaj jednak, że jeśli gruszki smakują bardzo słodko, ilość cukru można zmniejszyć, aby kompot nie okazał się mdły. Jeśli gruszki mają neutralny smak lub lubisz słodkie napoje, możesz zwiększyć ilość cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj gruszki. W moim kraju małe gruszki zaatakowały po silnym wietrze, więc postanowiłem zrobić z nich kompot. Gruszki są małe, więc ich nie pokroiłam. Jeśli owoce są duże lub średnie, można je pokroić na 2-4 części w zależności od wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wcześniej wysterylizuj słoiki i pokrywki. Ponieważ nie miałem pod ręką dużego słoika, zamiast jednego 3-litrowego słoika użyłem dwóch odpowiednich objętości: na 2 litry i 1 litr (pokazuję zdjęcie procesu na dwulitrowym słoju, ale wszystkie proporcje podano dla trzylitrowego). Włóż gruszki do słoika, dodaj cukier i kwas cytrynowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj wodę w odpowiednim pojemniku. Jeden 3-litrowy słoik potrzebuje około 2,5 litra wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij gruszki wrzącą wodą. Przykryj słoik pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść słoik w głębokim garnku z gorącą wodą (wodę w garnku należy podgrzać, aby nie było różnicy temperatur - gorąca puszka/zimna woda w garnku - w przeciwnym razie puszka może pęknąć). Wskazane jest umieszczenie specjalnego stojaka na dnie patelni do konserwacji lub włożenie ręcznika kuchennego. Zagotuj wodę w rondlu i sterylizuj słoik na średnim ogniu przez 12-15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij Sterylizowany kompot z patelni. Ostatecznie przykręć pokrywy. Jeśli pokrywa jest pod kluczem do zszywania, zwiń ją.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć słoiki do góry nogami i zawiń w ręcznik. W tej formie całkowicie schłodzić kompot w temperaturze pokojowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ponownie Odwróć słoik i umieść go w ciemnym, najlepiej chłodnym miejscu, do którego nie będzie dostępu bezpośrednie światło słoneczne.

w tym roku w naszym kraju spodziewamy się bardzo bogatych zbiorów gruszek z młodych drzew - aż gałęzie pękają. Jednak w lipcu, w związku z ostrym ochłodzeniem i silnym wiatrem, zestrzeliło kilkadziesiąt gruszek. Oczywiście nie mieli czasu na dojrzewanie. Dlatego postanowiono przygotować z nich takie puste miejsca.

aby przyspieszyć proces gotowania, możesz zagotować wodę na kompot w czajniku elektrycznym. Zagotuje się w nim znacznie szybciej niż na kuchence na największym ogniu.

aby smak kompotu był bardziej nasycony, lepiej przebić gruszki w kilku miejscach wykałaczką lub zrobić na nich małe nacięcia nożem przed włożeniem ich do słoików.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy