skład / składniki
metoda gotowania
śliwka wiśniowa musi zostać umyta przed przygotowaniem likieru. Nasiona można usunąć lub pozostawić jagody w całości. Wolę drugą opcję.
następnie przenieś śliwkę wiśniową do słoika, przykryj cukrem i zalej wodą. Dobrze wstrząśnij słoikiem, aby jagody zmieszały się z cukrem. Przykryj szyję gazą, zawiąż. Umieść nalewkę w ciemnym miejscu na kilka dni.
gdy ciecz zacznie fermentować, pojawi się piana i charakterystyczny kwaśny zapach, zainstaluj uszczelkę wodną na słoiku. Można go kupić w sklepie lub zrobić samemu. Na przykład najprostszą konstrukcją jest zwykła gumowa rękawica noszona na szyjce puszki. W jednym z palców musisz zrobić dziurę igłą.
za półtora miesiąca fermentacja dobiegnie końca (rękawica opadnie). Odcedź płyn przez kilka warstw gazy, wyciśnij śliwkę wiśniową. Można zostawić niewielką ilość jagód. Uważam, że to bardzo piękne, gdy podczas serwowania w szklance z nalewką unosi się para całej śmietany.
wlej gotowy nalewak do butelek i szczelnie zamknij. Umieść butelki z nalewaniem w chłodnym miejscu na 2 miesiące, po czym będą gotowe do spożycia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 27 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g