gruszki na zimę bez sterylizacji kompot

Jasny, pyszny, pachnący kawałek lata rozweseli cię! Kompot gruszkowy na zimę bez sterylizacji to najprostszy i dość szybki sposób na przygotowanie się na jesienne i zimowe mrozy. Podawaj na wszystkie święta!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
43 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kompot gruszkowy na zimę? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jakie gruszki lepiej wziąć? W przypadku kompotów gruszki twarde są idealne, doskonale zachowują swój kształt i wyglądają bardzo apetycznie w słoikach. Wybierz owoce bez wyraźnych oznak uszkodzenia i bez robaków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń ogony z gruszek, dokładnie umyj owoce. Jeśli masz zbyt duże owoce, pokrój je na pół lub na 4 części. Możesz zostawić gruszki w całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj słoiki i pokrywki sodą i gąbką. Opłucz pojemnik kilka razy w czystej zimnej wodzie. Umieść gruszki w słoikach. Ilość owoców może być różna. Jeśli lubisz same gruszki, włóż je więcej, ale jeśli wolisz pachnący kompot, zmniejsz gruszki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby kompot był bardziej aromatyczny, do każdego słoika możesz dodać gałązkę mięty lub wanilię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij słoiki wrzącą wodą do góry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj wierzch pokrywkami i pozostaw na 10-15 minut. Odcedź słoiki do rondla, zagotuj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie napełnij wrzącą wodą słoiki z gruszkami na szyję i pozostaw na kolejne 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ponownie spuść wodę do rondla, dodaj cukier i umieść na kuchence. Cukier można dodać do smaku więcej.Bardzo słodki kompot jest zwykle rozcieńczany zimną wodą po spożyciu. Przy silnym płomieniu zagotuj płyn, gdy cukier całkowicie się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij słoiki słodkim syropem aż do góry.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej kwas cytrynowy do każdego słoika lub wyciśnij sok z połowy dużej cytryny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zamknij słoiki pokrywkami, Odwróć szyjką i owiń ciepłym kocem. Pozostaw w ten sposób, aż całkowicie ostygnie. Następnie usuń gotowy kompot w ciemnym, chłodnym miejscu do długotrwałego przechowywania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Szalenie pyszny kompot gruszkowy jest gotowy!

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy