skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kompot gruszkowy na zimę? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jakie gruszki lepiej wziąć? W przypadku kompotów gruszki twarde są idealne, doskonale zachowują swój kształt i wyglądają bardzo apetycznie w słoikach. Wybierz owoce bez wyraźnych oznak uszkodzenia i bez robaków.
Krok 2:
Usuń ogony z gruszek, dokładnie umyj owoce. Jeśli masz zbyt duże owoce, pokrój je na pół lub na 4 części. Możesz zostawić gruszki w całości.
Krok 3:
Dobrze umyj słoiki i pokrywki sodą i gąbką. Opłucz pojemnik kilka razy w czystej zimnej wodzie. Umieść gruszki w słoikach. Ilość owoców może być różna. Jeśli lubisz same gruszki, włóż je więcej, ale jeśli wolisz pachnący kompot, zmniejsz gruszki.
Krok 4:
Aby kompot był bardziej aromatyczny, do każdego słoika możesz dodać gałązkę mięty lub wanilię.
Krok 5:
Napełnij słoiki wrzącą wodą do góry.
Krok 6:
Przykryj wierzch pokrywkami i pozostaw na 10-15 minut. Odcedź słoiki do rondla, zagotuj.
Krok 7:
Ponownie napełnij wrzącą wodą słoiki z gruszkami na szyję i pozostaw na kolejne 10 minut.
Krok 8:
Następnie ponownie spuść wodę do rondla, dodaj cukier i umieść na kuchence. Cukier można dodać do smaku więcej.Bardzo słodki kompot jest zwykle rozcieńczany zimną wodą po spożyciu. Przy silnym płomieniu zagotuj płyn, gdy cukier całkowicie się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia.
Krok 9:
Napełnij słoiki słodkim syropem aż do góry.
Krok 10:
Wlej kwas cytrynowy do każdego słoika lub wyciśnij sok z połowy dużej cytryny.
Krok 11:
Zamknij słoiki pokrywkami, Odwróć szyjką i owiń ciepłym kocem. Pozostaw w ten sposób, aż całkowicie ostygnie. Następnie usuń gotowy kompot w ciemnym, chłodnym miejscu do długotrwałego przechowywania.
Krok 12:
Szalenie pyszny kompot gruszkowy jest gotowy!
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g