kompot malinowy agrest

prawdopodobnie najbardziej aromatyczny domowy napój! Kompot malinowy agrest okazuje się niezwykle aromatyczny, z obecnością dojrzałych jagód, bogatego smaku i czerwonawego koloru. Ten domowy napój jest szczególnie lubiany przez dzieci. Uwielbiają go za wyjątkową słodycz i przyjemny posmak.
stanik-77Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
45 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

lato i wczesna jesień to czas zbiorów i zbiorów na zimę. Jednym z takich pysznych domowych preparatów jest kompot. Przygotowuje się go z zupełnie różnych składników. Szczególnie aromatyczne są kompoty z malinami.

rozważ przepis na kompot z agrestu i malin. Co trzeba zrobić, aby go ugotować?

w tym celu agrest dokładnie spłukujemy bieżącą wodą z brudu i kurzu i suszymy na ręcznikach papierowych. Za pomocą nożyczek z ostrymi końcówkami odetnij końce jagód agrestu z jednej i drugiej strony. Następnie przebijamy każdą jagodę igłą-pomoże to utrzymać je w całości po zalaniu wrzącą wodą.

dobrze myjemy jagody malin i usuwamy zanieczyszczenia i gałązki, które mogą pozostać podczas zbierania jagód. Lepiej nie wkładać zbyt miękkich jagód do kompotu, w przeciwnym razie może to negatywnie wpłynąć na jego ostateczny smak. Niedojrzałe jagody również nie powinny być układane.

przygotowujemy niezbędne szklane pojemniki na kompot. Umyj słoiki gorącą wodą z jakimś detergentem. Sterylizujemy je w piekarniku w temperaturze 100-120 stopni Celsjusza. W takim przypadku należy umieścić puszki w jeszcze zimnym piekarniku i stopniowo doprowadzać temperaturę do pożądanej temperatury. Ta metoda zapobiegnie ewentualnemu pęknięciu szklanych słoików. Zagotuj pokrywki w osobnym rondlu.

na dnie czystego słoika ułóż przygotowane jagody. Najpierw kładziemy agrest, a następnie maliny. Posyp jagody cukrem. Przy takiej ilości cukru wskazanej w tym przepisie na wyjściu uzyskuje się dość słodki napój. Szczególnie podoba się dzieciom. Ale jeśli w rodzinie nie ma miłośników słodyczy, ilość cukru można zmienić w dół.

w osobnym rondlu lub po prostu w czajniku zagotuj czystą wodę i zalej gorącą wrzącą wodą jagody z cukrem w słoiku. Następnie natychmiast zwiń sterylizowane pokrywki, Odwróć słoiki do góry nogami i przykryj kocem lub czymś ciepłym. Kładziemy słoiki na podłodze i pozostawiamy w tej pozycji, aż całkowicie ostygną. Następnie można je umieścić w piwnicy lub piwnicy do przechowywania na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy