skład / składniki
metoda gotowania
lato i wczesna jesień to czas zbiorów i zbiorów na zimę. Jednym z takich pysznych domowych preparatów jest kompot. Przygotowuje się go z zupełnie różnych składników. Szczególnie aromatyczne są kompoty z malinami.
rozważ przepis na kompot z agrestu i malin. Co trzeba zrobić, aby go ugotować?
w tym celu agrest dokładnie spłukujemy bieżącą wodą z brudu i kurzu i suszymy na ręcznikach papierowych. Za pomocą nożyczek z ostrymi końcówkami odetnij końce jagód agrestu z jednej i drugiej strony. Następnie przebijamy każdą jagodę igłą-pomoże to utrzymać je w całości po zalaniu wrzącą wodą.
dobrze myjemy jagody malin i usuwamy zanieczyszczenia i gałązki, które mogą pozostać podczas zbierania jagód. Lepiej nie wkładać zbyt miękkich jagód do kompotu, w przeciwnym razie może to negatywnie wpłynąć na jego ostateczny smak. Niedojrzałe jagody również nie powinny być układane.
przygotowujemy niezbędne szklane pojemniki na kompot. Umyj słoiki gorącą wodą z jakimś detergentem. Sterylizujemy je w piekarniku w temperaturze 100-120 stopni Celsjusza. W takim przypadku należy umieścić puszki w jeszcze zimnym piekarniku i stopniowo doprowadzać temperaturę do pożądanej temperatury. Ta metoda zapobiegnie ewentualnemu pęknięciu szklanych słoików. Zagotuj pokrywki w osobnym rondlu.
na dnie czystego słoika ułóż przygotowane jagody. Najpierw kładziemy agrest, a następnie maliny. Posyp jagody cukrem. Przy takiej ilości cukru wskazanej w tym przepisie na wyjściu uzyskuje się dość słodki napój. Szczególnie podoba się dzieciom. Ale jeśli w rodzinie nie ma miłośników słodyczy, ilość cukru można zmienić w dół.
w osobnym rondlu lub po prostu w czajniku zagotuj czystą wodę i zalej gorącą wrzącą wodą jagody z cukrem w słoiku. Następnie natychmiast zwiń sterylizowane pokrywki, Odwróć słoiki do góry nogami i przykryj kocem lub czymś ciepłym. Kładziemy słoiki na podłodze i pozostawiamy w tej pozycji, aż całkowicie ostygną. Następnie można je umieścić w piwnicy lub piwnicy do przechowywania na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g