skład / składniki
metoda gotowania
ważne: lepiej jest wziąć śliwkę do tego przepisu w domu lub zakupioną na rynku (od babć), a nie w sklepie. Ponieważ nie umyjemy go - na skórze jagód pozostają bakterie, które są potrzebne do fermentacji.
więc posortuj śliwkę, wyrzucając zgniłe owoce. Przenieś do szerokiej miski (lepiej miskę) i pozostaw na balkonie na 3 dni, aby jagody uschły.
następnie zetrzyj śliwki drewnianym tłuczkiem w puree, aby wszystkie kości wyszły. Przenieś masę do szklanego pojemnika (można emaliować) i zalej zimną wodą w stosunku 1:1. Wymieszaj, przykryj gazą, aby owady nie wspinały się i pozostaw na 2 dni do fermentacji.
po rozpoczęciu procesu fermentacji (pęcherzyki na powierzchni, oddzielenie miazgi) przecedzić całą mieszaninę przez sito. Dodaj cukier, wymieszaj.
wlej powstały płyn (brzeczkę) do szklanych słoików, wypełniając je w dwóch trzecich. I zamknąć zasuwą wodną. W tej formie banki powinny stać przez około 45 dni. Nie na słońcu, ale w cieple, najlepiej w domu. Gdy dwutlenek węgla przestanie wydostawać się przez bramę wodną (nie będzie bulgotać), wino należy przecedzić, aby nie wpływać na osad.
wlej wino do butelek i szczelnie zamknij pokrywkami. Ostrzegam, że wino będzie mętne, nie będzie działać, aby było przezroczyste - w domu jest to prawie niemożliwe, jest to po prostu właściwość śliwki. Lepiej trzymać wino w butelkach przez dwa lub trzy miesiące, dopiero potem możesz spróbować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g