skład / składniki
metoda gotowania
przepis nie jest trywialny, a do tego dość lekki, byłyby wymagane składniki. Aby uzyskać wódkę w arbuzie, musimy ją jakoś tam dodać, nie przecinając samego arbuza, w przeciwnym razie okaże się, że nie jest to konieczne.
odbywa się to w ten sposób: tworzymy dziurę pod ogonem arbuza, przebijając jego skórę długą grubą igłą lub czymś podobnym. Wlej wódkę do miski, weź pustą, czystą wysterylizowaną strzykawkę. Zbieramy do niego wódkę i stopniowo wprowadzamy ją do arbuza przez wykonany otwór. Kontynuujemy przelewanie, aż wprowadzimy całe pół litra do arbuza.
po wstrzyknięciu arbuza należy zamknąć otwór. Nie ma znaczenia, jak najważniejsze jest zablokowanie dostępu jego wnętrzności do powietrza. Możesz to zrobić na przykład za pomocą taśmy klejącej. Po zamknięciu przestawiamy arbuza na półkę lodówki. Dajmy mu 8 godzin, podczas których miąższ wchłonie wódkę.
po wyznaczonym czasie pijany arbuz można kroić i jeść.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g