skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj zakwas: 200 g żurawiny i 2 łyżki. do tego potrzebujemy cukru. Nie myj jagód!!! potrzebujemy dzikich drożdży, które znajdują się na skórce jagód.
przenieś żurawinę do 3-litrowego słoika, dodaj cukier i odłóż na 10 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Mieszanina powinna fermentować.
teraz wlej całą jagodę & nbsp;do & nbsp; naczyń o pojemności 10 litrów. Wlej cukier na jagody. Zalać zimną wodą i odstawić na 5 godzin w ciemne, ciepłe miejsce, okresowo podchodzić i mieszać, aby cukier się rozpuścił. Mieszaj drewnianą łyżką. Następnie wlej zakwas do przyszłego wina, wymieszaj. Załóż korek wodny (specjalny) na puszkę. Jeśli tak nie jest, to tylko gumowa rękawica medyczna. Wino będzie gotowane przez 1-2 miesiące. Ale musisz go regularnie sprawdzać po 1 miesiącu.
wino będzie gotowe, gdy gaz przestanie się gwałtownie uwalniać, a rękawica zostanie zdmuchnięta. W tym momencie wino należy ostrożnie oddzielić od osadu - w tym celu spuścić je przez gumowy wąż lub przez filtr. Następnie odcedź Wino i butelkuj. Zakorkuj i umieść w chłodnym miejscu, gdzie trzymaj przez 3 miesiące. Wino dojrzeje w tym czasie. A lepiej pół roku!
zarówno świeże jagody żurawiny, jak i mrożone nadają się do tego przepisu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g