Nalewka jabłkowa z jabłek

zaskoczy i przyjemnie zachwyci gości na każdej uroczystej imprezie. Taki nalew z jabłek ozdobi nawet świąteczny stół! Lubię nalewkę jabłkową.
eeloo4kaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 25 g
141 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min

napełnij jedną dużą butelkę lub słoik ćwiartkami jabłek, obranych z nasion i skórki. Napełnij go wodą i wymieszaj wódkę.& nbsp;zamykamy otwór w słoiku gazą i przenosimy słoik na dobrze nasłonecznione miejsce. Tam zostawiamy na dwa tygodnie.

na ostatni dzień sprawdź jabłka. Jeśli plasterki nie unoszą się na dnie, nadszedł czas, aby przelać zawartość pojemnika. Przepuszczamy sfermentowany płyn przez gazę. Cały osad powinien pozostać na nim. 

zasypiamy w pozostałej, odcedzonej cieczy cukrów. Napełniamy nowy pojemnik tą mieszanką i trzymamy następne dwa dni w miejscu, w którym słońce ogrzewałoby go przez większą część dnia. Po marudzeniu w słońcu nalewka z jabłek będzie musiała spędzić 10 dni w lodówce lub innym zimnym i osłoniętym od słońca miejscu.

odcedzamy go i butelkujemy. Zamykamy butelki mocno i trzymamy w lodówce. Nalewanie zajmie co najmniej miesiąc, zanim osiągnie pełną gotowość.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy