skład / składniki
metoda gotowania
napełnij jedną dużą butelkę lub słoik ćwiartkami jabłek, obranych z nasion i skórki. Napełnij go wodą i wymieszaj wódkę.& nbsp;zamykamy otwór w słoiku gazą i przenosimy słoik na dobrze nasłonecznione miejsce. Tam zostawiamy na dwa tygodnie.
na ostatni dzień sprawdź jabłka. Jeśli plasterki nie unoszą się na dnie, nadszedł czas, aby przelać zawartość pojemnika. Przepuszczamy sfermentowany płyn przez gazę. Cały osad powinien pozostać na nim.
zasypiamy w pozostałej, odcedzonej cieczy cukrów. Napełniamy nowy pojemnik tą mieszanką i trzymamy następne dwa dni w miejscu, w którym słońce ogrzewałoby go przez większą część dnia. Po marudzeniu w słońcu nalewka z jabłek będzie musiała spędzić 10 dni w lodówce lub innym zimnym i osłoniętym od słońca miejscu.
odcedzamy go i butelkujemy. Zamykamy butelki mocno i trzymamy w lodówce. Nalewanie zajmie co najmniej miesiąc, zanim osiągnie pełną gotowość.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g