skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić aronię na wódce? Tak, łatwe i proste, więc jest to prawdopodobnie najpopularniejszy przepis! Pamiętaj, że zawsze bierzemy wódkę wysokiej jakości. Możesz także gotować na innym alkoholu. Jarzębina dojrzewa wczesną jesienią, ale nie spiesz się, przykryj ją ptakami i poczekaj na mróz. Wtedy aronia stanie się soczysta i nie tak cierpka. Jeśli zbierasz przed mrozem, włóż jagodę do zamrażarki na jeden dzień. Mróz usuwa gorycz i cierpkość.
Krok 2:
Oddziel jagodę od grzbietów. Posortuj, usuń wszystkie gałązki, liście. Zostaw tylko całą, wysokiej jakości jagodę. Wysuszony, niedojrzały i ugryziony nie jest potrzebny.
Krok 3:
Następnie dokładnie spłucz pod chłodną, bieżącą wodą pod niewielkim ciśnieniem. Pozwól wodzie spłynąć. Rozłóż jagodę na tacy z otworami, aby wyschła lub trzymaj ją dłużej w durszlaku.
Krok 4:
Jeśli jarzębina jest gęsta i twarda, lekko ją stłum. Możesz od razu w słoiku, czuję się komfortowo w szerokim talerzu, więc widzę każdą jagodę. Jeśli weźmiesz mrożoną jarzębinę, będzie ona znacznie bardziej miękka, a tutaj możesz pominąć ten etap. Ważne jest, aby jagoda była tylko lekko naciskana, aby pękła, ale pozostała nienaruszona. Wtedy nalewka pozostanie przezroczysta i nie będzie wymagać kilku etapów filtracji.
Krok 5:
Wlej jagodę do słoika i wlej tyle wódki, aby całkowicie ukryć ją o 1,5-2 cm.
Krok 6:
Natychmiast wlej cały cukier, szczelnie zamknij pokrywkę i potrząśnij lub przekręć wszystko, aby cukier się rozproszył. Pozostaw na stole na kilka godzin, wymieszaj zawartość jeszcze kilka razy. Następnie umieść słoik w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej lub nieco chłodniejszym, najlepiej w spiżarni. Pozostaw do zaparzenia na dwa miesiące. Przez pierwsze 2-3 dni regularnie wstrząsaj, a następnie raz w tygodniu, ale nie otwieraj słoika. Ten etap jest najdłuższy, bądź cierpliwy!
Krok 7:
Do nalewki weź czysty, najlepiej szklany pojemnik. W przypadku małych objętości odpowiedni jest 2-3 litrowy słoik.
Krok 8:
Po 2 miesiącach przefiltruj nalewkę przez kilka warstw gazy, nawet jeśli gotowałeś na całej jagodzie. Napój będzie przezroczysty, piękny, bogaty kolor jagód. Do filtrowania używam lejka z nawijanym drobnym sitem, idealny. Wlej czystą nalewkę do butelek i włóż do lodówki lub innego chłodnego miejsca na 2-3 dni, aby ustabilizować smak. Im dłużej trwa nalewka, tym jaśniejszy będzie smak i aromat.
nalewkę można przygotować całkowicie bez cukru, można dodać przyprawy (goździki, cynamon), liść wiśni, porzeczki. Gotuj pozostawiając jagody w całości. Każda gospodyni domowa w przygotowaniu stara się wnieść coś własnego, specjalnego, aby nadać napojowi oryginalny smak, aromat i kolor.
nalewka z jarzębiny jest łatwa do przygotowania i bezpretensjonalna w przechowywaniu. Ponieważ podstawą jest mocny alkohol, okres przydatności do spożycia nie jest ograniczony.
dla odmiany spróbuj zrobić nalewkę z czerwonej jarzębiny według mojego przepisu nalewka z czerwonej jarzębiny na wódce . Przepisy są różne w przygotowaniu, ale obie nalewki mają doskonały, łagodny smak i aromat.
jarzębina pije łatwo i pije Przez Święta. Do nowych zbiorów nie wystarczy, ile nie ugotujesz, zawsze za mało. Ale to napój alkoholowy-używaj z umiarem, a będziesz szczęśliwy!
zamiast cukru można użyć słodzika lub płynnego miodu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g