aronia na wódce

minimum składników i wysiłku, ale jaki smak! Aronia na wódce jest trochę cierpka, jagodowa. Łatwo się pije i nie ma zapachu alkoholu. To chyba jeden z ulubionych napojów wszystkich letnich mieszkańców i pań. Dlaczego? Tak, po prostu aronia jest bezpretensjonalna, produktywna, tylko leniwy nie stawia z niej nalewki.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 25 g
194 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 60 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić aronię na wódce? Tak, łatwe i proste, więc jest to prawdopodobnie najpopularniejszy przepis! Pamiętaj, że zawsze bierzemy wódkę wysokiej jakości. Możesz także gotować na innym alkoholu. Jarzębina dojrzewa wczesną jesienią, ale nie spiesz się, przykryj ją ptakami i poczekaj na mróz. Wtedy aronia stanie się soczysta i nie tak cierpka. Jeśli zbierasz przed mrozem, włóż jagodę do zamrażarki na jeden dzień. Mróz usuwa gorycz i cierpkość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel jagodę od grzbietów. Posortuj, usuń wszystkie gałązki, liście. Zostaw tylko całą, wysokiej jakości jagodę. Wysuszony, niedojrzały i ugryziony nie jest potrzebny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dokładnie spłucz pod chłodną, bieżącą wodą pod niewielkim ciśnieniem. Pozwól wodzie spłynąć. Rozłóż jagodę na tacy z otworami, aby wyschła lub trzymaj ją dłużej w durszlaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli jarzębina jest gęsta i twarda, lekko ją stłum. Możesz od razu w słoiku, czuję się komfortowo w szerokim talerzu, więc widzę każdą jagodę. Jeśli weźmiesz mrożoną jarzębinę, będzie ona znacznie bardziej miękka, a tutaj możesz pominąć ten etap. Ważne jest, aby jagoda była tylko lekko naciskana, aby pękła, ale pozostała nienaruszona. Wtedy nalewka pozostanie przezroczysta i nie będzie wymagać kilku etapów filtracji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej jagodę do słoika i wlej tyle wódki, aby całkowicie ukryć ją o 1,5-2 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast wlej cały cukier, szczelnie zamknij pokrywkę i potrząśnij lub przekręć wszystko, aby cukier się rozproszył. Pozostaw na stole na kilka godzin, wymieszaj zawartość jeszcze kilka razy. Następnie umieść słoik w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej lub nieco chłodniejszym, najlepiej w spiżarni. Pozostaw do zaparzenia na dwa miesiące. Przez pierwsze 2-3 dni regularnie wstrząsaj, a następnie raz w tygodniu, ale nie otwieraj słoika. Ten etap jest najdłuższy, bądź cierpliwy!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do nalewki weź czysty, najlepiej szklany pojemnik. W przypadku małych objętości odpowiedni jest 2-3 litrowy słoik.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 2 miesiącach przefiltruj nalewkę przez kilka warstw gazy, nawet jeśli gotowałeś na całej jagodzie. Napój będzie przezroczysty, piękny, bogaty kolor jagód. Do filtrowania używam lejka z nawijanym drobnym sitem, idealny. Wlej czystą nalewkę do butelek i włóż do lodówki lub innego chłodnego miejsca na 2-3 dni, aby ustabilizować smak. Im dłużej trwa nalewka, tym jaśniejszy będzie smak i aromat.

nalewkę można przygotować całkowicie bez cukru, można dodać przyprawy (goździki, cynamon), liść wiśni, porzeczki. Gotuj pozostawiając jagody w całości. Każda gospodyni domowa w przygotowaniu stara się wnieść coś własnego, specjalnego, aby nadać napojowi oryginalny smak, aromat i kolor.

nalewka z jarzębiny jest łatwa do przygotowania i bezpretensjonalna w przechowywaniu. Ponieważ podstawą jest mocny alkohol, okres przydatności do spożycia nie jest ograniczony.

dla odmiany spróbuj zrobić nalewkę z czerwonej jarzębiny według mojego przepisu nalewka z czerwonej jarzębiny na wódce . Przepisy są różne w przygotowaniu, ale obie nalewki mają doskonały, łagodny smak i aromat.

jarzębina pije łatwo i pije Przez Święta. Do nowych zbiorów nie wystarczy, ile nie ugotujesz, zawsze za mało. Ale to napój alkoholowy-używaj z umiarem, a będziesz szczęśliwy!

zamiast cukru można użyć słodzika lub płynnego miodu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy