skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kompot z rokitnika i jabłek na zimę? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jabłka są gęste, ale Dojrzałe. Najlepiej słodszy, ponieważ rokitnik nadaje kompotowi kwas. Oddziel jagody rokitnika od gałęzi i posortuj z liści i innych śmieci.
Krok 2:
Posortowane jagody opłucz kilka razy w zimnej wodzie, a następnie wrzuć do durszlaka. Umyj jabłka z zanieczyszczeń. Pokrój każde jabłko na 4 części i usuń rdzeń. Jeśli jabłka są uszkodzone, należy je przyciąć.
Krok 3:
Do kompotu możesz użyć słoików o dowolnej wielkości, technologia gotowania się z tego nie zmieni. Banki można również napełniać na różne sposoby. Możesz całkowicie napełnić - wtedy kompot będzie bardziej skoncentrowany, ale będzie mniej w słoiku. Napełniam słoiki około 1/3 całkowitej objętości. Pokrój jabłka w plasterki i włóż do czystych słoików. Wlej jagody rokitnika.
Krok 4:
Od dielko zagotuj wodę i napełnij słoiki gorącą wodą do samej góry. Przykryj pokrywkami i odstaw na 20 minut. W tym czasie jabłka i rokitnik dobrze się rozgrzeją, wydostanie się z nich całe powietrze - będzie to widoczne w unoszących się bąbelkach.
Krok 5:
Następnie wlej całą wodę ze słoików do rondla i dodaj cukier. Możesz nieznacznie zmienić ilość cukru w jednym lub drugim kierunku według własnego gustu. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Mieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Pozostaw syrop na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.
Krok 6:
Następnie ponownie napełnij słoiki wrzącym syropem do samej góry i szczelnie zamknij przygotowanymi pokrywkami. Zawiń słoiki w koc i pozostaw do powolnego ostygnięcia. W tej formie będą się rozgrzewać przez długi czas. Przechowuj schłodzone słoiki w chłodnym miejscu do przechowywania.
Krok 7:
Kompot zostanie zaparzony, a rokitnik sprzedaje mu piękny żółty kolor. Miłego zimowego poczęstunku!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rokitnik - 52 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g