skład / składniki
metoda gotowania
przepis jest dość złożony, ale wynik cię zadowoli.
najpierw umyj jagody, usuń z nich łodygi, wyciśnij nasiona, zachowując cenny sok. Włóż miąższ jagód do pojemnika, najlepiej szklanych butelek na wino.
zagotuj wodę i polej wiśnie. Zabandażuj butelki gazą (szyjami) i pozostaw na 4 dni w ciemnym miejscu w temperaturze 18-27 ° C.
gdy w brzeczce pojawią się pierwsze oznaki fermentacji (będzie to piana i charakterystyczny zapach, pojawi się również musowanie itp.), półfabrykat wina należy przecedzić przez podwójną warstwę gazy. Dodaj sok z cytryny z 2 cytryn, cukier do wina, wymieszaj.
teraz ponownie wlej brzeczkę do butelek, umieść specjalną uszczelkę wodną na wierzchu. Jeśli tak nie jest, rękawica jest gumowa z otworem na jednym palcu. I trzymaj 3-4 tygodnie w cieple przez 18-15 sekund w ciemności. Codziennie brzeczkę należy mieszać, jeśli to możliwe. Zapobiegnie to powstawaniu stref octu, a wino wyjdzie smaczniejsze.
kiedy wino przestanie fermentować (stanie się jasne, na dnie naczynia będzie osad). Wino przecedzić przez gazę i wlać do butelek, zatykając korkami. Usuń butelki w ciemnym pomieszczeniu, przechowuj w temperaturze 10-16 ° C do kilku lat. Lepiej pić go po pół roku. Wino wiśniowe okaże się 11-13% ABV, jest bardzo smaczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g