domowe wino wiśniowe bez pestek

wypróbuj ten przepis na wino wiśniowe, będziesz miał coś do zadowolenia gości.
laraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 39 g
91 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 25 D 2 h 30 min

przepis jest dość złożony, ale wynik cię zadowoli.
najpierw umyj jagody, usuń z nich łodygi, wyciśnij nasiona, zachowując cenny sok. Włóż miąższ jagód do pojemnika, najlepiej szklanych butelek na wino.
zagotuj wodę i polej wiśnie. Zabandażuj butelki gazą (szyjami) i pozostaw na 4 dni w ciemnym miejscu w temperaturze 18-27 ° C.
gdy w brzeczce pojawią się pierwsze oznaki fermentacji (będzie to piana i charakterystyczny zapach, pojawi się również musowanie itp.), półfabrykat wina należy przecedzić przez podwójną warstwę gazy. Dodaj sok z cytryny z 2 cytryn, cukier do wina, wymieszaj.
teraz ponownie wlej brzeczkę do butelek, umieść specjalną uszczelkę wodną na wierzchu. Jeśli tak nie jest, rękawica jest gumowa z otworem na jednym palcu. I trzymaj 3-4 tygodnie w cieple przez 18-15 sekund w ciemności. Codziennie brzeczkę należy mieszać, jeśli to możliwe. Zapobiegnie to powstawaniu stref octu, a wino wyjdzie smaczniejsze.
kiedy wino przestanie fermentować (stanie się jasne, na dnie naczynia będzie osad). Wino przecedzić przez gazę i wlać do butelek, zatykając korkami. Usuń butelki w ciemnym pomieszczeniu, przechowuj w temperaturze 10-16 ° C do kilku lat. Lepiej pić go po pół roku. Wino wiśniowe okaże się 11-13% ABV, jest bardzo smaczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy