skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na nalewkę. Aronia może być używana zarówno świeża, jak i mrożona, a nawet suszona. Jarzębina jest uważana za najlepszy surowiec, zebrany późną jesienią, kiedy były już pierwsze przymrozki, a jarzębina zamarzła. Mróz niszczy kwasy sorbinowe, dzięki czemu jarzębina jest lepka i gorzka w smaku, który jest przenoszony na napój. Jagody powinny być duże, soczyste i bez zepsucia.
Krok 2:
Dokładnie umyj jagody, pozwól wodzie spłynąć, a jeśli są świeże, możesz je zamrozić w zamrażarce, pozostawić na kilka godzin, lepiej na noc, a następnie ponownie rozmrozić. Dojrzała aronia jest dość słodka, a jeśli nalewka jest przygotowywana do celów leczniczych, nie należy dodawać do niej cukru. Jeśli jest to napój na ucztę i opcjonalnie możesz dodać cukier.
Krok 3:
Włóż jagody aronii do szklanego pojemnika, napełnij bimber.
Krok 4:
Bimber do nalewki musisz wziąć 50 stopni mocy. Płyn powinien zakrywać jagody o co najmniej jeden centymetr. Zamykamy Pojemnik nylonową pokrywką i usuwamy go w ciemnym, chłodnym miejscu na 60 dni. Jest to idealny czas na przygotowanie odpowiedniej pysznej nalewki, ale jeśli nie możesz się doczekać, aby spróbować tego napoju, okres dojrzewania można skrócić do 40-45 dni.
Krok 5:
Co trzy dni napój należy wstrząsnąć, aby uzyskać lepszy napar.
Krok 6:
Filtruj nalewkę przez gazę złożoną w kilku warstwach. Wlej go do szklanych butelek, zakorkuj i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Nalewka z aronii może być przechowywana do trzech lat bez utraty swoich właściwości leczniczych.
aronia jest bogata w wiele witamin i składników odżywczych, dzięki czemu ma następujące właściwości: pomaga wzmocnić odporność, oczyścić krew i odmłodzić organizm, poprawia trawienie i pracę nerek, uspokaja układ nerwowy i poprawia sen. Dlatego nalewki są często wytwarzane z aronii w celu wykorzystania ich do celów leczniczych. Taki napój jest zalecany dla pacjentów z nadciśnieniem 1-2 stopni, stosuje się go do zapobiegania przeziębieniom, zapobiegania miażdżycy, nowotworom i innym chorobom. Ale oczywiście musisz używać takiego napoju jak każdy lek w umiarkowanych dawkach, 1 łyżeczka dwa do trzech razy dziennie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Aronia - 52 kcal/100g
- Bimber - 295 kcal/100g