Nalewka z aronii na bimber

zdrowy i smaczny domowy napój alkoholowy! Oprócz cukru do przygotowania nalewki stosuje się takie przyprawy, jak cynamon, goździki, skórka cytrusowa. Ale mają zbyt jasny, bogaty aromat, dlatego przy takich dodatkach należy uważać, aby nie przyćmić smaku naturalnego napoju.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
174 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 60 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na nalewkę. Aronia może być używana zarówno świeża, jak i mrożona, a nawet suszona. Jarzębina jest uważana za najlepszy surowiec, zebrany późną jesienią, kiedy były już pierwsze przymrozki, a jarzębina zamarzła. Mróz niszczy kwasy sorbinowe, dzięki czemu jarzębina jest lepka i gorzka w smaku, który jest przenoszony na napój. Jagody powinny być duże, soczyste i bez zepsucia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj jagody, pozwól wodzie spłynąć, a jeśli są świeże, możesz je zamrozić w zamrażarce, pozostawić na kilka godzin, lepiej na noc, a następnie ponownie rozmrozić. Dojrzała aronia jest dość słodka, a jeśli nalewka jest przygotowywana do celów leczniczych, nie należy dodawać do niej cukru. Jeśli jest to napój na ucztę i opcjonalnie możesz dodać cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż jagody aronii do szklanego pojemnika, napełnij bimber.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bimber do nalewki musisz wziąć 50 stopni mocy. Płyn powinien zakrywać jagody o co najmniej jeden centymetr. Zamykamy Pojemnik nylonową pokrywką i usuwamy go w ciemnym, chłodnym miejscu na 60 dni. Jest to idealny czas na przygotowanie odpowiedniej pysznej nalewki, ale jeśli nie możesz się doczekać, aby spróbować tego napoju, okres dojrzewania można skrócić do 40-45 dni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Co trzy dni napój należy wstrząsnąć, aby uzyskać lepszy napar.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Filtruj nalewkę przez gazę złożoną w kilku warstwach. Wlej go do szklanych butelek, zakorkuj i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Nalewka z aronii może być przechowywana do trzech lat bez utraty swoich właściwości leczniczych.

aronia jest bogata w wiele witamin i składników odżywczych, dzięki czemu ma następujące właściwości: pomaga wzmocnić odporność, oczyścić krew i odmłodzić organizm, poprawia trawienie i pracę nerek, uspokaja układ nerwowy i poprawia sen. Dlatego nalewki są często wytwarzane z aronii w celu wykorzystania ich do celów leczniczych. Taki napój jest zalecany dla pacjentów z nadciśnieniem 1-2 stopni, stosuje się go do zapobiegania przeziębieniom, zapobiegania miażdżycy, nowotworom i innym chorobom. Ale oczywiście musisz używać takiego napoju jak każdy lek w umiarkowanych dawkach, 1 łyżeczka dwa do trzech razy dziennie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Aronia - 52   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: