skład / składniki
metoda gotowania
opłucz jagody, połóż je na powierzchni roboczej, pozostaw do wyschnięcia, a następnie wyślij do zamrażarki na 8 godzin (jest to konieczne, aby usunąć gorycz).
włóż jarzębinę do miski, wlej cukier, wymieszaj i wyślij do słoika, wypełniając go nie więcej niż 3/4 całkowitej objętości.
wlej połowę bimbru do słoika, aby całkowicie przykrył jarzębinę, zamknij pokrywkę i pozostaw w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na około 4 tygodnie.
po określonym czasie odcedź napar i wlej nowy bimber (nie mocniejszy niż 45%). Wróć do pierwotnego miejsca na 7 dni.
po odczekaniu określonego czasu odcedź nalewkę przez gazę i wymieszaj ją z pierwszą nalewką. Wlać do małych szklanych butelek, pozostawić na kolejne 30-60 dni.
nalewka jest gotowa do użycia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Aronia Jarzębina - 52 kcal/100g
- Jarzębina zwyczajna - 43 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Bimber - 295 kcal/100g