Nalewka z jarzębiny na bimber

nie przegap okazji, aby zrobić domową nalewkę! Nalewka z jarzębiny często urzeka swoją & quot; miękkością & quot;, ale nadal nie warto nadużywać napoju, ponieważ jest dość mocny. Przygotowanie takiego napoju jest dość proste-wysiłek jest minimalny, najważniejsze jest cierpliwość.
HelviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
185 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 95 D 8 h 40 min

opłucz jagody, połóż je na powierzchni roboczej, pozostaw do wyschnięcia, a następnie wyślij do zamrażarki na 8 godzin (jest to konieczne, aby usunąć gorycz).

włóż jarzębinę do miski, wlej cukier, wymieszaj i wyślij do słoika, wypełniając go nie więcej niż 3/4 całkowitej objętości.

wlej połowę bimbru do słoika, aby całkowicie przykrył jarzębinę, zamknij pokrywkę i pozostaw w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na około 4 tygodnie.

po określonym czasie odcedź napar i wlej nowy bimber (nie mocniejszy niż 45%). Wróć do pierwotnego miejsca na 7 dni.

po odczekaniu określonego czasu odcedź nalewkę przez gazę i wymieszaj ją z pierwszą nalewką. Wlać do małych szklanych butelek, pozostawić na kolejne 30-60 dni.

nalewka jest gotowa do użycia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Aronia Jarzębina - 52   kcal/100g
  • Jarzębina zwyczajna - 43   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy