skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kompot brzoskwiniowy na zimę? Weź Nie dojrzewające, twarde brzoskwinie. Do każdego słoika dodaję gwiazdkę goździków na słoik.
Krok 2:
Brzoskwinie dobrze umyj, osusz i usuń pestki, przecinając każdy owoc na pół. Jest to trochę pracochłonne-kości trzymają się dość mocno, ale dość łatwo można je usunąć końcówką ostrego noża.
Krok 3:
Wysterylizuj słoiki (robię to w kuchence mikrofalowej, wylewając trochę wody na dno czysto umytego słoika, włączam maksymalną moc na 2-3 minuty na litr słoika), zagotuj pokrywki. Napełnij połówki owoców - w ten sposób wejdzie więcej-sterylne gorące słoiki. Dodaj goździki na gwiazdce.
Krok 4:
Zalej brzoskwinie w słoikach wrzącą wodą z przelewem nad brzegiem i przykryj sterylnymi pokrywkami. Moczyć przez 5 minut. Jeśli lubisz bardziej miękkie owoce w kompocie, powtórz tę procedurę jeszcze raz lub dwa razy, uwielbiam miękkie brzoskwinie w kompocie, więc zrobiłem trzykrotne nadzienie.
Krok 5:
Samodzielnie lub spuszczając wodę ze słoików, przygotuj syrop cukrowy. Zagotuj waodę z cukrem, dodaj szczyptę kwasu cytrynowego i cynamonu. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 6:
Wrzącym syropem zalej brzoskwinie również przelewem nad brzegiem. Natychmiast zamknij szczelnie zakrętkami, odwróć do góry nogami i wyślij, aż całkowicie ostygnie "pod futrem". Po schłodzeniu przedmiot obrabiany można przechowywać w pomieszczeniu, jeśli to możliwe, można go umieścić w podziemiach lub piwnicy. Doskonały kompot brzoskwiniowy na zimę jest gotowy!
jeśli chcesz zadowolić swoich bliskich w zimowym mrozie przypomnieniem letnich gorących dni, przygotuj kompot brzoskwiniowy na zimę. Ten wspaniały słodki deser nie pozostawi nikogo bez opieki. Kompot można przygotować jako napój-tj. włóż jedną trzecią owoców do dużej pojemności i zalej syropem cukrowym. I możesz, jak w tym przypadku, ugotować kompot, całkowicie wypełniając pojemniki owocami, w tym przypadku podawane są same brzoskwinie, a nadzienie jest słodkim dodatkiem. Okazuje się bardzo smaczne!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g