kompot brzoskwiniowy na zimę

bardzo szybki, bardzo prosty, bardzo smaczny, bardzo łatwy! Kompot brzoskwiniowy na zimę nie jest łatwiejszy do przygotowania - wlej owoce do słoików wrzącym syropem i zwiń pokrywki. Brzoskwinie można pokroić na połówki, ćwiartki lub jeszcze mniejsze, pozostawić w całości. Ze względu na cukier obrabiany przedmiot jest przechowywany dłużej niż zwykle.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 12 g
49 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kompot brzoskwiniowy na zimę? Weź Nie dojrzewające, twarde brzoskwinie. Do każdego słoika dodaję gwiazdkę goździków na słoik.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Brzoskwinie dobrze umyj, osusz i usuń pestki, przecinając każdy owoc na pół. Jest to trochę pracochłonne-kości trzymają się dość mocno, ale dość łatwo można je usunąć końcówką ostrego noża.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wysterylizuj słoiki (robię to w kuchence mikrofalowej, wylewając trochę wody na dno czysto umytego słoika, włączam maksymalną moc na 2-3 minuty na litr słoika), zagotuj pokrywki. Napełnij połówki owoców - w ten sposób wejdzie więcej-sterylne gorące słoiki. Dodaj goździki na gwiazdce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zalej brzoskwinie w słoikach wrzącą wodą z przelewem nad brzegiem i przykryj sterylnymi pokrywkami. Moczyć przez 5 minut. Jeśli lubisz bardziej miękkie owoce w kompocie, powtórz tę procedurę jeszcze raz lub dwa razy, uwielbiam miękkie brzoskwinie w kompocie, więc zrobiłem trzykrotne nadzienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Samodzielnie lub spuszczając wodę ze słoików, przygotuj syrop cukrowy. Zagotuj waodę z cukrem, dodaj szczyptę kwasu cytrynowego i cynamonu. Doprowadzić do wrzenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzącym syropem zalej brzoskwinie również przelewem nad brzegiem. Natychmiast zamknij szczelnie zakrętkami, odwróć do góry nogami i wyślij, aż całkowicie ostygnie "pod futrem". Po schłodzeniu przedmiot obrabiany można przechowywać w pomieszczeniu, jeśli to możliwe, można go umieścić w podziemiach lub piwnicy. Doskonały kompot brzoskwiniowy na zimę jest gotowy!

jeśli chcesz zadowolić swoich bliskich w zimowym mrozie przypomnieniem letnich gorących dni, przygotuj kompot brzoskwiniowy na zimę. Ten wspaniały słodki deser nie pozostawi nikogo bez opieki. Kompot można przygotować jako napój-tj. włóż jedną trzecią owoców do dużej pojemności i zalej syropem cukrowym. I możesz, jak w tym przypadku, ugotować kompot, całkowicie wypełniając pojemniki owocami, w tym przypadku podawane są same brzoskwinie, a nadzienie jest słodkim dodatkiem. Okazuje się bardzo smaczne!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy