skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Miętę można kupić na rynku lub zebrać na swojej stronie, druga opcja jest oczywiście lepsza. Odpowiednie odmiany mięty pieprzowej i ogrodowej. Jeśli nie można użyć świeżych surowców, możesz kupić suchą miętę w aptece. Jako bazę alkoholową możesz użyć wódki, alkoholu lub dobrze oczyszczonego bimbru. W pierwszym przypadku napój okaże się bardziej miękki i delikatny w smaku.
Krok 2:
Mięta jest dobrze umyta, wysuszona, jako surowiec do przygotowania likieru można użyć nie tylko liści, ale także łodyg rośliny. Mięta doskonale komponuje się z wieloma owocami, szczególnie mięta dobrze harmonizuje z cytryną, więc używaj jej również do przygotowania napoju. Miętę wkładamy do szklanego pojemnika, napełniamy wódką. Zatykamy naczynia i usuwamy je w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej na 10 dni.
Krok 3:
Pamiętaj, aby raz dziennie Potrząsać naczyniami z nalewką.
Krok 4:
Po określonym czasie nalewkę przefiltrowujemy przez gazę, wyciskamy cały płyn z mięty i wyrzucamy.
Krok 5:
Wlej czystą wodę do metalowego naczynia, dodaj cukier, podpal, zagotuj mieszaninę, gotuj syrop przez około 5 minut, usuwając pianę. Zamiast cukru można użyć płynnego miodu, który zmiękczy smak napoju i stworzy przyjemny posmak. W takim przypadku nie jest konieczne gotowanie płynu z miodem, aby korzystne substancje zawarte w miodzie nie wyparowały. Wystarczy podgrzać mieszaninę, mieszając łyżką, aby miód całkowicie się rozpuścił. Dajemy syrop
Krok 6:
Połącz nalewkę miętową i syrop cukrowy.
Krok 7:
Wymieszaj płyn i wlej do butelek, ponownie przepuść mieszaninę przez gazę, aby wykluczyć przedostawanie się najmniejszych cząstek trawy do butelek.
Krok 8:
Zatykamy je i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Przy długotrwałym przechowywaniu likier może zmienić kolor z zielonego na oliwkowy lub brązowy, nie ma w tym nic złego, nie wpływa na smak. Jeśli osad spadnie na dno butelki, alkohol należy ponownie przefiltrować przez gazę z bawełną. Taki napój jest przechowywany w ciemnym, chłodnym miejscu przez około 2-3 lata. Siła alkoholu zależy od bazy alkoholowej i stopnia rozcieńczenia syropem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g