Nalewka cytrynowa

Jeśli jesteś miłośnikiem słodko-kwaśnych napojów, to jest właśnie dla ciebie! Kiedyś miałem w domu kilka cytryn. Nie wiedziałem, co z nimi zrobić, a szkoda było je wyrzucić, więc postanowiłem zrobić z nich nalewkę.
EllaRosaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
123 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 16 D 30 min

przede wszystkim musisz dobrze umyć cytrynę szczotką, aby usunąć folię, przykrywam ją owocami dla bezpieczeństwa-jest to bardzo ważne, ponieważ nie polecam używania parafiny lub wosku w alkoholu. Idealną opcją dla przepisu jest wzięcie domowej cytryny, jeśli jest oczywiście.
następnie potrzebujemy igły, nici z naturalnego materiału, drutu ze stali nierdzewnej lub wykałaczki. Przebij cytrynę od góry igłą i nicią, napraw nić. Wlej alkohol do litrowego słoika, zawieś cytrynę na nitce nad alkoholem za pomocą nici i drutu, cytryna nie powinna dotykać alkoholu, zamknij słoik i pozostaw na 7-14 dni w ciemnym miejscu.
z czasem alkohol zacznie "wyciągać" aromatyczny Składnik cytryny, płyn zmieni kolor na żółtawy. Po 4-5 dniach infuzji możesz spróbować nalewki cytrynowej, tym samym decydując o tym, ile czasu potrzeba na infuzję.
osobiście nalegałem 14 dni, a następnie spuściłem napar, przefiltrowałem, wymieszałem z wodą, dzięki czemu nalewka cytrynowa stała się mętna-Siwa, co tłumaczy się efektem opalescencji. W razie potrzeby do nalewki można dodać miód lub fruktozę w celu zmiękczenia, przyda się również 2-3 łyżki soku z cytryny. Nalewkę cytrynową pozostawiono na kilka dni, w tym czasie stała się bardziej przejrzysta, ale nadal z lekkim zmętnieniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g

Podobne przepisy