skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim musisz dobrze umyć cytrynę szczotką, aby usunąć folię, przykrywam ją owocami dla bezpieczeństwa-jest to bardzo ważne, ponieważ nie polecam używania parafiny lub wosku w alkoholu. Idealną opcją dla przepisu jest wzięcie domowej cytryny, jeśli jest oczywiście.
następnie potrzebujemy igły, nici z naturalnego materiału, drutu ze stali nierdzewnej lub wykałaczki. Przebij cytrynę od góry igłą i nicią, napraw nić. Wlej alkohol do litrowego słoika, zawieś cytrynę na nitce nad alkoholem za pomocą nici i drutu, cytryna nie powinna dotykać alkoholu, zamknij słoik i pozostaw na 7-14 dni w ciemnym miejscu.
z czasem alkohol zacznie "wyciągać" aromatyczny Składnik cytryny, płyn zmieni kolor na żółtawy. Po 4-5 dniach infuzji możesz spróbować nalewki cytrynowej, tym samym decydując o tym, ile czasu potrzeba na infuzję.
osobiście nalegałem 14 dni, a następnie spuściłem napar, przefiltrowałem, wymieszałem z wodą, dzięki czemu nalewka cytrynowa stała się mętna-Siwa, co tłumaczy się efektem opalescencji. W razie potrzeby do nalewki można dodać miód lub fruktozę w celu zmiękczenia, przyda się również 2-3 łyżki soku z cytryny. Nalewkę cytrynową pozostawiono na kilka dni, w tym czasie stała się bardziej przejrzysta, ale nadal z lekkim zmętnieniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g