skład / składniki
metoda gotowania
Skórka do przygotowania nalewki najlepiej używać świeżej. W tym celu dokładnie myjemy pomarańcze. Dobrze jest umyć środek konserwujący, który zawsze pokrywa owoce cytrusowe, aby były przechowywane dłużej. Następnie lekko przetrzyj pomarańcze serwetką i odetnij od nich skórkę. Staramy się ciąć skórki z pomarańczy, aby pozostawić maksymalną białą warstwę na owocach. Nie potrzebujemy białej warstwy, ponieważ nada nalewce nadmierną gorycz. Skórka pomarańczowa, a w sumie potrzebuje 25 gramów, wkładamy do szklanych słoików, możesz w jednym - wystarczy objętość 2 litrów.
wlej granulowany cukier do małego rondla, wlej wodę, wymieszaj. Następnie stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Konieczne jest wymieszanie mieszanki, aby wszystkie kryształy cukru się rozpuściły. Gdy zawartość garnka się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 10 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól syropowi całkowicie ostygnąć. W sumie okazuje się, że około 250 ml syropu, jeśli okaże się trochę więcej - w porządku.
gdy syrop ostygnie, wymieszaj go z wódką (zamiast tego możesz użyć wysokiej jakości bimbru), dobrze wymieszaj. Wlać płynną mieszaninę do słoików (słoika) ze skórkami pomarańczowymi, wymieszać, szczelnie zamknąć pokrywką. Usuwamy słoiki z przyszłą nalewką w ciepłym miejscu. Musi być ciemno. Trzymamy tam puszki przez 5-6 dni. W tym czasie skórki pomarańczowe opadną na dno (czasami tak się nie dzieje, ale nie wpływa to na smak nalewki), a płyn nabierze lekko złotego koloru.
gdy minie czas, przefiltruj płyn przez warstwę waty i wlej do butelek. Zamykamy je szczelnie i usuwamy nalewkę na zimno do przechowywania.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g