wino z czerwonej porzeczki domowej roboty

bardzo smaczne, aromatyczne wino w domu! Domowe wino z jagód to wspaniały napój o niepowtarzalnym bukiecie smaków. Jest również naturalny i użyteczny. Wino z czerwonej porzeczki jest wytwarzane na różne sposoby, łączone z różnymi jagodami i owocami. Zastanówmy się nad najprostszym przepisem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 25 g
96 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 62 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Czerwone porzeczki do produkcji wina można stosować zarówno świeże, jak i mrożone, po uprzednim rozmrożeniu. Niektórzy winiarze zalecają, aby porzeczki nie były myte, a nawet oddzielane od pędzli, wierząc, że jagody zawierają bakterie winne niezbędne do fermentacji. Rzeczywiście tak jest. Ale przy zepsutych jagodach i ziołach można wprowadzić do brzeczki drobnoustroje chorobotwórcze, które zamiast fermentować, tworzą pleśń i psucie się produktu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dlatego jagody należy dokładnie posortować, usunąć wszystkie zanieczyszczenia, liście, gałązki i zgniłe jagody. Jagody wkładamy do głębokiego naczynia, do przygotowania podstawy wina nie można użyć metalowych naczyń, w których może wystąpić utlenianie soku jagodowego. Dobrze nadaje się ceramiczny, szklany pojemnik.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli jest trochę jagód,można je zmielić ręcznie. Dużą liczbę jagód można zmielić za pomocą urządzenia elektrycznego o odpowiedniej funkcjonalności.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż masę jagodową do szklanego słoika, dodaj cukier i zalej zimną przegotowaną wodą. Zamykamy słoik nylonową pokrywką i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej, wygodnie jest umieścić słoik w zamkniętej szafce w kuchni. Moczyć przez około 10 dni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby okresowo sprawdzać stan zbioru jagód, wymieszaj zawartość słoika, aby uzyskać lepszą fermentację. Następnie filtrujemy płyn, nie potrzebujemy już ciasta jagodowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zamykamy słoik brzeczką uszczelką wodną lub naciągamy czystą gumową cienką rękawicę na szyjkę słoika, w jednym z palców robimy mały otwór, aby gazy wydostały się podczas fermentacji. Zostawiamy na kolejne dwa tygodnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po wskazanym czasie ponownie filtrujemy wino przez gazę złożoną w kilku warstwach. I pozostaw na dwa tygodnie w temperaturze pokojowej. Na powierzchni cieczy powinna powstać niewielka piana, co oznacza, że fermentacja nadal trwa, należy ją ponownie odcedzić. Powtarzamy procedurę, aż fermentacja (tworzenie się piany na powierzchni) ustanie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj cukier do wina do smaku, możesz dodać więcej przypraw dla smaku, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Pozostaw na kolejny tydzień w temperaturze pokojowej pod uszczelką wodną. Butelkujemy wino, zatykamy je i przechowujemy w lodówce lub piwnicy. I możesz natychmiast podać do stołu. Możesz przechowywać takie wino w chłodnym miejscu przez około 5 lat.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: