kompot z rokitnika mrożonego

bardzo zdrowy i dobrze smakuje na drinku! Rokitnik jest jedną z najzdrowszych jagód, bogatą w unikalne zapasy witamin. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy, poprawia stan skóry, aktywność umysłową i nerwową. Dlatego ważne jest, aby jeść tę jagodę tak często, jak to możliwe.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 94 % 16 g
65 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na kompot z rokitnika. Oprócz rokitnika można użyć innych jagód i owoców, na przykład cytryny, aby uzyskać przyjemną kwaskowatość. Ale przygotujemy prosty klasyczny kompot z mrożonego rokitnika, bez dodatków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rokitnik jest rozmrażany w temperaturze pokojowej, naturalne rozmrażanie nie pozwala na ucieczkę użytecznych substancji z jagód. Rozmrażanie rokitnika w kuchence mikrofalowej spowoduje utratę jego wyglądu i niektórych witamin. Jeśli jagody zostały posortowane i umyte przed mrozem, pozostaje tylko czekać na ich rozmrożenie. W przeciwnym razie jagody należy delikatnie umyć i posortować, aby ich nie wgniatać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej czystą przefiltrowaną wodę do rondla lub metalowego kubka wykonanego z nieutleniającego materiału, zagotuj. Dodaj cukier, wymieszaj, aby całkowicie się rozpuścił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A dopiero potem wrzucamy jagody rokitnika do syropu. Ta sekwencja pozwala zachować większość witamin w jagodzie, ponieważ rokitnik zanurza się już w gorącej wodzie i nie gotuje się przez długi czas w syropie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj kompot na średnim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Kompot jest gotowy. Wyłącz ogień. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut i podajemy do stołu z ciasteczkami lub bułeczkami lub po prostu jako napój witaminowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Taki kompot będzie znacznie zdrowszy niż kompoty w puszkach zamknięte w słoikach na zimę. A gotowanie kompotu z mrożonego rokitnika jest znacznie łatwiejsze i szybsze. Smacznego!

latem rokitnik zwyczajny można jeść na świeżo, robiąc z niego wiele deserów i napojów. Na zimę rokitnik można zamrozić, aby zachować maksimum witamin w tej jagodzie, podczas obróbki cieplnej (ogrzewanie, gotowanie dżemu) większość witamin umiera. A w zimowe dni możesz łatwo zrobić kompoty z mrożonego rokitnika, zachwycając siebie i swoje dzieci pysznym i zdrowym napojem. Taki napój jest bezpieczny (nie powoduje alergii) i bardzo przydatny dla kobiet w ciąży i matek karmiących.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: