skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na kompot z rokitnika. Oprócz rokitnika można użyć innych jagód i owoców, na przykład cytryny, aby uzyskać przyjemną kwaskowatość. Ale przygotujemy prosty klasyczny kompot z mrożonego rokitnika, bez dodatków.
Krok 2:
Rokitnik jest rozmrażany w temperaturze pokojowej, naturalne rozmrażanie nie pozwala na ucieczkę użytecznych substancji z jagód. Rozmrażanie rokitnika w kuchence mikrofalowej spowoduje utratę jego wyglądu i niektórych witamin. Jeśli jagody zostały posortowane i umyte przed mrozem, pozostaje tylko czekać na ich rozmrożenie. W przeciwnym razie jagody należy delikatnie umyć i posortować, aby ich nie wgniatać.
Krok 3:
Wlej czystą przefiltrowaną wodę do rondla lub metalowego kubka wykonanego z nieutleniającego materiału, zagotuj. Dodaj cukier, wymieszaj, aby całkowicie się rozpuścił.
Krok 4:
A dopiero potem wrzucamy jagody rokitnika do syropu. Ta sekwencja pozwala zachować większość witamin w jagodzie, ponieważ rokitnik zanurza się już w gorącej wodzie i nie gotuje się przez długi czas w syropie.
Krok 5:
Gotuj kompot na średnim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Kompot jest gotowy. Wyłącz ogień. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut i podajemy do stołu z ciasteczkami lub bułeczkami lub po prostu jako napój witaminowy.
Krok 6:
Taki kompot będzie znacznie zdrowszy niż kompoty w puszkach zamknięte w słoikach na zimę. A gotowanie kompotu z mrożonego rokitnika jest znacznie łatwiejsze i szybsze. Smacznego!
latem rokitnik zwyczajny można jeść na świeżo, robiąc z niego wiele deserów i napojów. Na zimę rokitnik można zamrozić, aby zachować maksimum witamin w tej jagodzie, podczas obróbki cieplnej (ogrzewanie, gotowanie dżemu) większość witamin umiera. A w zimowe dni możesz łatwo zrobić kompoty z mrożonego rokitnika, zachwycając siebie i swoje dzieci pysznym i zdrowym napojem. Taki napój jest bezpieczny (nie powoduje alergii) i bardzo przydatny dla kobiet w ciąży i matek karmiących.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rokitnik - 52 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g