skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Korzeń chrzanu należy wykopać późną jesienią, kiedy zawiera maksymalną ilość składników odżywczych. Aby nalewka nie wydawała się zbyt gorzka, a także nabrała przyjemnego aromatu i stała się jeszcze zdrowsza, dodaj płynny świeży miód lipowy. Lepiej jest użyć oczyszczonego bimbru. Najważniejsze jest to, że wszystkie produkty są wysokiej jakości.
Krok 2:
Korzeń chrzanu jest czysty, powinien być energiczny i pachnący. Kroimy go na małe kawałki, lepiej nie pocierać korzenia, w przeciwnym razie napój stanie się zbyt mętny.
Krok 3:
Włóż korzeń chrzanu do szklanego pojemnika, aby przygotować nalewkę. Wymieszaj miód z bimberem i wlej mieszaninę chrzanu. Zamykamy Pojemnik gumową pokrywką i usuwamy w ciemne, ciepłe miejsce.
Krok 4:
Wytrzymamy półfabrykat na chrzanie przez dwa tygodnie, ten czas wystarczy, aby wszystkie przydatne substancje i smak składników przeszły do cieczy. Nie musisz dłużej nalegać, w przeciwnym razie napój stanie się zbyt gorzki. W tym okresie kilkakrotnie należy wstrząsnąć pojemnikiem z korzeniem chrzanu, aby uzyskać lepszy napar.
Krok 5:
Po określonym czasie przefiltruj płyn przez gazę złożoną z kilku warstw. Nalewkę wlewa się do szklanej butelki i wysyła do dojrzewania w ciemne, chłodne miejsce na kolejny tydzień, można umieścić w lodówce. Im dłużej nalewka stoi, tym lepszy będzie jej smak, a także przy długotrwałym przechowywaniu kolor napoju może się zmienić. Okres przechowywania chrzanu wynosi około 5 lat, z zastrzeżeniem warunków jego przechowywania. Chrzan jest gotowy.
historia mówi, że chrzan jako alkoholowy napój leczniczy był znany Piotrowi I. zmusił swoich żołnierzy do picia tego napoju jako lekarstwa na przeziębienia. I nie bez powodu, ponieważ wszystkie przydatne substancje zawarte w chrzanie, a jest ich niewiele, są zawarte w nalewce chrzanowej. Dlatego zaleca się stosowanie takiego napoju jako środka zapobiegawczego przeciwko grypie i innym chorobom wirusowym, cukrzycy, kamicy moczowej, alergii, bólom stawów i wielu innym chorobom. Ale jak każdy lek, taki napój należy spożywać po konsultacji z lekarzem prowadzącym i oczywiście w rozsądnych dawkach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Bimber - 295 kcal/100g