nalewka z orzechów włoskich na alkoholu
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Pokrój zielone orzechy włoskie (200 g) na ćwiartki i włóż do słoika (1 L). Dodaj umyte i wysuszone błony orzechowe (50 g). Wlać alkohol i pozostawić na 2 tygodnie w ciemnym miejscu.
2. Dodaj oczyszczone, umyte i wysuszone korzenie mniszka lekarskiego do nalewki. Pozostaw na kolejny tydzień.
3. Odcedź nalewkę przez kilka warstw gazy(lub jakiś filtr).
4. Z cukru i wody zrób syrop. Dodaj syrop do nalewki, pozostaw na 2-3 dni. I gotowe.
bądź zdrowy i szczęśliwy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mniszek lekarski - 45 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g