malinowy nalewak malinowy

nie możesz wymyślić lepszego likieru-lekkiego, smacznego, pachnącego – Dzięki pysznemu kolorowi, słodkiemu i aromatycznemu, gotowanemu w domu, nalewka malinowa przypomni o lecie w chłodne dni. Wspaniały napój na święta, w weekendy i tak po prostu-aby poprawić nastrój w dni powszednie. Istnieje wiele przepisów na nalewki malinowe, a tradycyjne oznaczają naturalną fermentację. Maliny są idealnym surowcem. Ten pyszny napój podaje się w pięknej misce po posiłku, na przykład na deser. Używany jako część koktajlu w towarzystwie likieru, czerwonego wermutu, balsamu.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 37 g
139 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 65 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Więc zaczynamy od jagód. Im szybciej zaczniemy to robić, tym lepiej dla przyszłego napoju, ponieważ maliny są kapryśną młodą damą. Przejdźmy przez jagody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyć czy nie umyć? Aby zachować smak i zdolność górnej warstwy do specjalnej fermentacji, jagody nie są myte. Ale w moim przypadku kupiłem maliny pod koniec dnia (możesz sobie wyobrazić, ile było kurzu na malinach, ponieważ wziąłem jagody na rynku), musiałem je umyć, a następnie usunąć działki itp.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczywiście lepiej jest myć głowicą prysznicową i odrobiną ciśnienia. A potem pozwól wodzie spłynąć – koniecznie, ponieważ jest to jedna z tych jagód, które natychmiast zyskują wilgoć! Cóż, teraz zacznijmy w słoiku, w którym zamierzasz przygotować likier, wysyłaj maliny porcjami. Połóż jedną warstwę i posyp cukrem. Połóż drugą warstwę i ponownie wlej cukier. I tak-dopóki nie napełnimy słoika w dwóch trzecich.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz możesz dodać wodę (możesz pół na pół z wódką).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A następnie weź drewniany wałek do ciasta lub inne urządzenie i zetrzyj jagody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaje przykryć szyjkę słoika lub butelki gęstą szmatką, zabandażować ją i wysłać tam, gdzie jest ciepło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do początkowej fermentacji wystarczy 3-4 dni. Nie zapomnij codziennie Potrząsać słoikiem. Widzisz, jak brzeczka unosi się w górę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli zawartość słoika sfermentowała, pojawił się specyficzny zapach, załóż uszczelkę wodną na szyję.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tak aktywnie pojawiają się w nim bąbelki. Pozostaw słoik w cieple przez kilka dni (do dwóch tygodni).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli uszczelnienie wodne przestało puszczać bąbelki (dzieje się to przez 10-13 dni), a brzeczka wzrosła, oznacza to, że nadszedł czas, aby przejść do następnego etapu przygotowania nalewki. Odcedź napój przez gęstą tkaninę, wyciśnij ciasto tak bardzo, jak to możliwe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś napój do innej miski. Niech ustąpi z uszczelką wodną przez kilka dni. Nie zapomnij sprawdzić, czy jest w nim woda, jeśli coś - dodaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Czy puszka przestała fermentować, a napój stał się bardziej przejrzysty? Wlej go (bez uzupełniania do końca) do butelek. Niech to piękno stanie w czystym pojemniku, ale już w zimnym, ciemnym miejscu przez kilka dni. Napój jest gotowy, jeśli stał się przezroczysty. Wlej go, ostrożnie usuwając z osadu, wlej do butelek i zamknij korkami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Słaby (14%) lekki napój jest gotowy!

i więcej porad

pamiętaj, że jagoda do nalewania powinna być dojrzała, a najlepiej nie zamrożona.

aby nalewka była bardziej aromatyczna, lepiej nie myć malin. Jest to uzasadnione, jeśli zbierasz plony w swoim ogrodzie.

jeśli to konieczne, przygotuj roztwór wody z solą (1 łyżeczka soli na 1 litr) i namocz jagody, zajmie to 8 minut. Więc wszyscy lokatorzy wyjdą w postaci, powiedzmy, larw robaków malinowych.

aby zrobić nalewkę, Nie bierz żółtych lub białych odmian malin.

zaleca się rozpoczęcie przygotowania likieru natychmiast po zebraniu jagód.

rolę migawki może pełnić gumowa rękawica, w której jednym palcu wykonano cienki otwór.

Nie prześwietlaj brzeczki do nalewania, w przeciwnym razie nalewanie okaże się bez smaku.

zamiast wody dodaj wódkę, bimber lub alkohol lub dodaj je do wody. Wszystko zależy od preferencji dotyczących mocy tego luksusowego napoju alkoholowego.

czas przygotowania nalewki malinowej napisał swój własny. Ale w innych warunkach może się różnić. Należy to również wziąć pod uwagę.
pamiętaj, że taka nalewka jest przechowywana nie dłużej niż 4 lata.

lepiej zainstalować butelki z nalewaniem w suchym piasku szyjką w dół, powinno to być chłodne miejsce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: