skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj surowce do nalewki. Łuski orzeszków piniowych prawie nigdzie nie można kupić, ale wiele pozostaje przy zakupie całych orzeszków piniowych i szyszek oraz podczas jedzenia ziaren. Alkohol do przygotowania takiej nalewki lepiej kupić w aptece, aby był Medyczny, spożywczy i dobrej jakości. Alkohol jest najlepszą bazą do nalewek, ponieważ ma wysoki stopień mocy i lepiej zachowuje użyteczne właściwości surowców.
Krok 2:
Orzeszki piniowe, podobnie jak ich skorupy, zawierają żywice, które mogą zepsuć smak napoju goryczą i uważa się, że są szkodliwe dla ludzkiego ciała. Dlatego lepiej jest gotować na parze muszle. Aby to zrobić, skorupa orzeszków piniowych (lepiej dodać garść pokruszonych orzechów, możesz użyć trochę łuski z samych szyszek, ale potrzebujesz jej trochę, aby nie zepsuć smaku napoju goryczką), dokładnie spłucz, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut.
Krok 3:
Następnie spuść wodę, włóż skorupkę do ogniotrwałej formy i kalcynuj ją w piekarniku w temperaturze 120 stopni przez około 10 minut.
Krok 4:
Włóż surowce do nalewki do szklanego pojemnika, dodaj cukier, wlej alkohol i dobrze wstrząśnij, aby cukier natychmiast się rozpuścił. W razie potrzeby możesz dodać miód do składników zamiast cukru, aby nadać napojowi odrobinę słodyczy i przyjemnego smaku, a także przyprawy (cynamon, goździki) lub zioła (mięta, dziurawiec, rumianek, tymianek). Ale jeśli napój jest przygotowywany jako nalewka lecznicza, takie dodatki nie powinny dać się ponieść emocjom, aby nie stracić przydatnych
Krok 5:
Zamknij pojemnik nylonową pokrywką i umieść go w chłodnym, ciemnym miejscu na 10 dni. Każdego dnia pojemnik z nalewką należy wstrząsnąć raz lub dwa razy.
Krok 6:
Gotową nalewkę filtrujemy przez gazę złożoną w kilku warstwach, wylewamy szklaną butelkę, najlepiej z ciemnego szkła. Nalewkę przechowujemy w lodówce lub w ciemnej spiżarni.
taka nalewka jest zalecana do stosowania jako lek na niektóre choroby krwi, problemy skórne: wysypki, egzema, łuszczyca, porosty, rany, choroby przewodu pokarmowego, zapalenie stawów, artroza, bóle stawów i inne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g