Nalewka z rokitnika

jeden z prostych i pysznych przepisów na rokitnik. Możesz pić nalewkę z rokitnika o każdej porze roku, ale najlepiej zimą lub jesienią.
EllaRosaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 92 % 11 g
180 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 28 d 10 min

wymieszaj rokitnik z cukrem i zmiażdż jagody wałkiem do ciasta, wszystko dobrze wymieszaj, przykryj słoik gazą, umieść w ciepłym miejscu, aby rokitnik fermentował.
gdy tylko pojawi się zapach fermentacji, dodaj alkohol, wymieszaj, zamknij słoik i pozostaw na 4-5 tygodni w ciemnym miejscu do zaparzenia.
nalewka z rokitnika ma delikatny smak z kwaskowatością, aromat rokitnika, jest łatwa do picia, dobrze zwiększa apetyt. Do nalewki można dodać skórkę lub przyprawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g

Podobne przepisy