Jak zaparzyć suszoną dziką różę bez termosu

pyszny, leczniczy, pełen minerałów i witamin napój! Warzenie dzikiej róży bez termosu jest łatwe i proste! Można go pić tak, jak jest, bez zbędnych dodatków. Ze względu na to, że napój się nie gotuje, jagody zachowują prawie wszystkie przydatne substancje!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
18 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zaparzyć dziką różę bez termosu? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Opłucz jagody dzikiej róży i osusz serwetkami. Naczynia, w których zaparzymy dziką różę, mogą być dowolne, ale nie aluminiowe. Zwykle używam szklanego czajnika z sitkiem do parzenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lekko zetrzyj jagody dzikiej róży w moździerzu. Ten krok można pominąć i zaparzyć całą dziką różę, tylko w tym przypadku należy nieznacznie wydłużyć czas zaparzania napoju.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej czajnik wrzącą wodą, aby dno i ściany nie były zimne. Wyślij dziką różę do czajnika. Miałem w magazynie kilka świeżych jagód, użyłem ich również.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zalej jagody wrzącą wodą. Lepiej jest używać wody do parzenia butelkowanej lub filtrowanej. Woda z kranu jest również odpowiednia, jeśli używasz jej do picia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zamknij pokrywkę czajnika i owiń ciepłym małym kocem lub ręcznikiem. Pozostaw w ten sposób do zaparzenia na co najmniej godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napój leczniczy jest gotowy!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Można spożywać na ciepło lub na zimno.

do przepisu możesz użyć zakupionej suszonej dzikiej róży lub wziąć suszone jagody własnymi rękami. Przepis na suszenie dzikiej róży w domu w piekarniku można znaleźć w tym przepis. 

jeśli warzysz dziką różę w czajniku bez sita, lepiej przecedzić napój przed użyciem przez gazę, aby uniknąć dostania się nasion i kosmków z jagód do szklanki. 

w okresie przeziębień i chorób taki napój będzie bardzo przydatny. Ciepły, obfity napój przyspiesza proces regeneracji. Dodaj miód lub maliny do szklanki. Ze względu na to, że gotowy napój nie jest zbyt gorący, wszystkie witaminy z miodu lub dżemu zostaną całkowicie zachowane. 

weź pod uwagę, że dzika róża zawiera ogromną ilość kwasu askorbinowego, dlatego ma wiele przeciwwskazań. Osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego i choroby sercowo-naczyniowe powinny ograniczyć stosowanie owoców dzikiej róży do minimum lub całkowicie wykluczyć.

miłej herbaty!


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dzika róża świeża - 51   kcal/100g
  • Dzika róża sucha - 253   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: