nalewka z czerwonej porzeczki
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
przygotowanie tej pysznej nalewki jest bardzo proste i jest przechowywane przez co najmniej rok, a nawet dłużej. Najpierw przygotuj jagody, a mianowicie: oddziel je od gałązek, dokładnie umyj, poczekaj, aż woda spłynie.
teraz jagody należy wlać do odpowiedniego pojemnika (używam zwykłego szklanego słoika), przykryć cukrem i zalać wódką. Wymieszaj, szczelnie zamknij pokrywkę.
umieść w ciepłym miejscu z dala od światła na 15 dni. Nie zapomnij wstrząsnąć przyszłą nalewką raz na kilka dni.
gotowy napój przefiltruj przez gazę lub sito, wlej do butelek, szczelnie zamknij korkami lub pokrywkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g