herbata mleczna

miękki, delikatny i pożywny napój do codziennego menu! Dla niektórych herbata z mlekiem jest czymś nowym, a dla innych tradycyjnym napojem na śniadanie, lunch i kolację. W zależności od smaku i pożądania można go wzbogacić dodatkami takimi jak cukier, mielony cynamon, imbir w proszku i inne, za każdym razem otrzymując oryginalny napój
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 33 % 1 g
węglowodany 33 % 1 g
17 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy na klasyczną herbatę mleczną, która, nawiasem mówiąc, jest tradycyjnym napojem w Wielkiej Brytanii. Taki napój nie zawiera nic zbędnego: tylko napar, woda i mleko. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele różnych ciekawych przepisów na "herbatę z mlekiem", z różnymi dodatkami i cechami jej przygotowania. W wielu krajach piją taką herbatę, na przykład w Anglii, Tajlandii, Indiach jest to tradycyjny napój od kilku stuleci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do przygotowania herbaty lepiej jest użyć naparu o dużych liściach (moim zdaniem smak napoju przygotowanego z takiego naparu jest znacznie bogatszy i bardziej aromatyczny niż z torebki herbaty), ale jeśli nie ma czasu i ochoty na taki napar, możesz użyć zwykłej torebki z czarną herbatą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać Zaparzacz do czajnika (lepiej jest użyć szklanego lub ceramicznego czajnika do parzenia herbaty, w takim naczyniu herbata lepiej ujawnia swój smak), wygodny jest czajnik z francuską prasą. Możesz użyć kubka z sitkiem do parzenia herbaty, jeśli napój jest przygotowywany dla jednej osoby. Zaparzamy herbatę przegotowaną gorącą wodą, której temperatura wynosi około 90-95 stopni, ale w żadnym wypadku nie wrzącą wodą. Pozostaw na 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko do filiżanek herbaty. Mleko do przygotowania napoju można użyć dowolnej zawartości tłuszczu w smaku i pragnieniu. Oczywiście im wyższa zawartość tłuszczu w mleku, tym bardziej kaloryczny będzie napój. Mleko należy wlać do filiżanek wcześniej niż zaparzoną herbatę. Mleko należy dodać trochę, aby nie zagłuszyło smaku herbaty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej parzoną herbatę na mleko do filiżanek. W razie potrzeby i smaku można dodać cukier, mielony cynamon lub inne dodatki, wymieszać. Napój jest gotowy. Miłego picia herbaty!

naukowcy na całym świecie wciąż spierają się o zalety i szkody takiego napoju i trudno jest znaleźć jednoznaczną odpowiedź na to pytanie. Z jednej strony jest to zdrowy napój, który dzięki mleku traci część stężenia kofeiny zawartej w herbacie, dzięki czemu nie ma twardego wpływu na błonę śluzową żołądka, co jest odpowiednie dla osób z takimi chorobami jak zapalenie żołądka. Ponadto mleko zawiera wapń, który jest niezbędny dla człowieka i jest dostarczany z tym napojem do organizmu. Herbata mleczna uspokaja układ nerwowy, zmniejsza stres. Również ten napój jest pożywny i sycący, co jest świetną opcją na śniadanie. Ale z drugiej strony nie nadaje się do menu osób na surowych dietach. Ponadto mleko zawiera tłuszcze zwierzęce, które wiążą się w interakcji z kachetyną zawartą w herbacie, co z kolei normalizuje ciśnienie krwi i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Oznacza to, że w tym napoju te korzystne właściwości herbaty znikają.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: