skład / składniki
metoda gotowania
aromatyczna nalewka jest przygotowywana nie tylko na samych orzeszkach piniowych, ale także praktykuje bardziej budżetowy sposób na pyszny napój - naleganie na alkohol na skorupkach orzeszków piniowych. Okazuje się smaczne, pachnące, przyjemne. Przy tym wszystkim przygotowanie nalewki jest łatwe!
dobrze spłucz muszle orzeszków piniowych (w razie potrzeby), osusz ręcznikami papierowymi, osusz nadmiar wilgoci. Następnie przenosimy je do pojemnika, w którym napój zostanie zaparzony. Możesz użyć zwykłego szklanego słoika. Zasypiamy muszle ilością cukru wskazaną w przepisie, mieszamy. Rzucamy goździki.
następnie napełnij wszystko bimberem, Zamknij hermetycznie pokrywką i wstrząśnij zawartością słoika. Słoik z przyszłą nalewką umieszczamy w ciemnym i ciepłym miejscu (temperatura pokojowa) i pozostawiamy na 10 dni.
kiedy minie ten czas, przefiltruj powstały płyn przez gazę złożoną kilka razy. Wlej nalewkę do pięknych butelek, szczelnie zamknij i włóż do lodówki lub zimnej piwnicy na kilka dni (wystarczą trzy lub cztery, ale możesz więcej), aby napój się ustabilizował.
to wszystko. Nalewka jest gotowa i teraz musisz ją przechowywać w chłodnym miejscu. Jest przechowywany do trzech lat w piwnicy, okazuje się dość mocny i bardzo pachnący. Dobrze jest podawać go na świątecznym stole, ponieważ napój nie powoduje takich nieprzyjemnych konsekwencji, jak na przykład obolała Głowa. A także ma dość łagodny i przyjemny smak.
i taka nalewka jest również używana do celów leczniczych. Na przykład uważa się, że może leczyć różne choroby przewodu pokarmowego. Jeśli takie zastosowanie ma być nalewką, należy najpierw skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
pyszne napoje!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Bimber - 295 kcal/100g