bimber na skorupce cedru

pyszny i aromatyczny napój na bazie domowego bimbru. Nie jest trudno nalegać na bimber na skorupce cedru. Rezultatem jest ciekawy napój o przyjemnym smaku i aromacie. Popularność zaparzania bimbru na skorupkach cedru można łatwo wytłumaczyć faktem, że pomagają zamaskować niezbyt przyjemny smak i zapach bimbru. Ogromną zaletą takiego napoju jest to, że nie powoduje kaca.
MaksiczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
314 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

Czas gotowania: 14 d

aromatyczna nalewka jest przygotowywana nie tylko na samych orzeszkach piniowych, ale także praktykuje bardziej budżetowy sposób na pyszny napój - naleganie na alkohol na skorupkach orzeszków piniowych. Okazuje się smaczne, pachnące, przyjemne. Przy tym wszystkim przygotowanie nalewki jest łatwe!

dobrze spłucz muszle orzeszków piniowych (w razie potrzeby), osusz ręcznikami papierowymi, osusz nadmiar wilgoci. Następnie przenosimy je do pojemnika, w którym napój zostanie zaparzony. Możesz użyć zwykłego szklanego słoika. Zasypiamy muszle ilością cukru wskazaną w przepisie, mieszamy. Rzucamy goździki.

następnie napełnij wszystko bimberem, Zamknij hermetycznie pokrywką i wstrząśnij zawartością słoika. Słoik z przyszłą nalewką umieszczamy w ciemnym i ciepłym miejscu (temperatura pokojowa) i pozostawiamy na 10 dni.

kiedy minie ten czas, przefiltruj powstały płyn przez gazę złożoną kilka razy. Wlej nalewkę do pięknych butelek, szczelnie zamknij i włóż do lodówki lub zimnej piwnicy na kilka dni (wystarczą trzy lub cztery, ale możesz więcej), aby napój się ustabilizował.

to wszystko. Nalewka jest gotowa i teraz musisz ją przechowywać w chłodnym miejscu. Jest przechowywany do trzech lat w piwnicy, okazuje się dość mocny i bardzo pachnący. Dobrze jest podawać go na świątecznym stole, ponieważ napój nie powoduje takich nieprzyjemnych konsekwencji, jak na przykład obolała Głowa. A także ma dość łagodny i przyjemny smak.

i taka nalewka jest również używana do celów leczniczych. Na przykład uważa się, że może leczyć różne choroby przewodu pokarmowego. Jeśli takie zastosowanie ma być nalewką, należy najpierw skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

pyszne napoje!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy