skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój chleb na krakersy i smaż w piekarniku w temperaturze 180-200 C 20-30 minut, aż brzegi lekko się przypalą, ale nie zwęglą . Bez fanatyzmu! Umieść na patelni i zalej wrzącą wodą, aby krakersy pokryły się wodą.
2. Pozostaw pojemnik do zaparzenia na 12 godzin.
3. Przefiltruj przez sito do pojemnika fermentacyjnego (wygodnie jest użyć plastikowego pojemnika o pojemności 32 litrów sprzedawanego we wszystkich sklepach dla bimbrowników i piwowarów domowych). Dodaj więcej wody do fusów, mieszaj, filtruj, aż objętość przefiltrowanej cieczy osiągnie 20 litrów
4. Podczas filtrowania wlej chmiel do termosu i zalej 1 litrem wrzącej wody. Moczyć przez 1 godzinę. Jeśli nie ma termosu, gotuj przez 30 minut.
5. Przefiltruj chmiel, wymieszaj z 1 kg cukru, aż się rozpuści i wlej do naparu chlebowego.
6. Drożdże zalać wodą 100 ml 20-25 s. wytrzymać 20-30 minut, aż pojawi się piana i dodać do mieszanki.
7. Zamknij pojemnik pokrywką. Zamknięcie nie jest hermetyczne!!!
8. Umieścić w zaciemnionym miejscu o temperaturze 20-24 ° C
9. Ekspozycja 10 dni.
10. Spuść piwo z osadu. Rozpuść cukier w piwie w ilości 8-10 g cukru na 1 litr piwa. Wlać do butelek. Wlać, pozostawiając wolne miejsce 3-4 cm.
11. Umieść butelki w miejscu, w którym odbyła się fermentacja. Wytrzymać, aż się napompują i staną się twarde.
12. Następnie ostudź i możesz spróbować. Po dwóch tygodniach dojrzewania piwo będzie smakować lepiej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g
- Chmiel - 0 kcal/100g