domowe piwo chlebowe

ciemne, pachnące, smaczne i orzeźwiające - na ucztę! Domowe piwo chlebowe uzyskuje się w głębokim brązowym odcieniu z charakterystycznym posmakiem chleba. Jest dobry zarówno na zwykły rodzinny wieczór, jak i na przyjazne spotkania. Gotuj i smakuj!
SashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
32 kcal
IG: 0 / 50 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D

1. Pokrój chleb na krakersy i smaż w piekarniku w temperaturze 180-200 C 20-30 minut, aż brzegi lekko się przypalą, ale nie zwęglą . Bez fanatyzmu!  Umieść na patelni i zalej wrzącą wodą, aby krakersy pokryły się wodą.

2. Pozostaw pojemnik do zaparzenia na 12 godzin.

3. Przefiltruj przez sito do pojemnika fermentacyjnego (wygodnie jest użyć plastikowego pojemnika o pojemności 32 litrów sprzedawanego we wszystkich sklepach dla bimbrowników i piwowarów domowych). Dodaj więcej wody do fusów, mieszaj, filtruj, aż objętość przefiltrowanej cieczy osiągnie 20 litrów 

4. Podczas filtrowania wlej chmiel do termosu i zalej 1 litrem wrzącej wody. Moczyć przez 1 godzinę. Jeśli nie ma termosu, gotuj przez 30 minut.

5. Przefiltruj chmiel, wymieszaj z 1 kg cukru, aż się rozpuści i wlej do naparu chlebowego.

6.  Drożdże zalać wodą 100 ml 20-25 s. wytrzymać 20-30 minut, aż pojawi się piana i dodać do mieszanki.

7. Zamknij pojemnik pokrywką. Zamknięcie nie jest hermetyczne!!!

8. Umieścić w zaciemnionym miejscu o temperaturze 20-24 ° C

9. Ekspozycja 10 dni.

10. Spuść piwo z osadu. Rozpuść cukier w piwie w ilości 8-10 g cukru na 1 litr piwa. Wlać do butelek. Wlać, pozostawiając wolne miejsce 3-4 cm.

11. Umieść butelki w miejscu, w którym odbyła się fermentacja. Wytrzymać, aż się napompują i staną się twarde. 

12. Następnie ostudź i możesz spróbować. Po dwóch tygodniach dojrzewania piwo będzie smakować lepiej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g
  • Chmiel - 0   kcal/100g

Podobne przepisy