skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy przygotowywać ten aromatyczny napój, wybierając odpowiedni pojemnik do zaparzenia. Powinien być szklany, idealny o pojemności 2 litrów, z szeroką szyjką. Na przykład zwykły dwulitrowy słoik. Powinien być czysty i suchy. Ponadto musisz wcześniej przygotować czystą pokrywkę.
następnie dobrze umyj mandarynki pod bieżącą ciepłą wodą. Trzy skórki z tyłu nowej gąbki do mycia naczyń, aby zmyć warstwę środka konserwującego, który zwykle jest traktowany mandarynkami, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia. Następnie odłóż ćwiartkę mandarynek na bok i wyczyść resztę.
obieramy mandarynki i nieobrane plastry i wkładamy do słoika. Opłucz laskę cynamonu, osusz ją papierową serwetką, a także Wyślij do słoika. Wlej tam brązowy cukier. Następnie napełnij zawartość słoika określoną ilością wódki i zamknij wszystko hermetycznie pokrywką.
wyjmujemy słoik z przyszłą nalewką w ciemne miejsce na 1,5-2 miesiące. Zasadniczo możesz nawet dłużej. Od czasu do czasu (raz na kilka dni) słoik musi być dobrze wstrząśnięty. Temperatura w pomieszczeniu może być pokojowa.
gdy minie czas, przefiltruj napój przez kilka warstw gazy. Powstały pachnący płyn wlewa się do pięknej butelki i usuwa w ciemne, chłodne miejsce do stałego przechowywania. Taki napój jest przechowywany przez długi czas - co najmniej rok, ale z reguły jest pijany, dzięki przyjemnemu smakowi i niesamowitemu zapachowi, znacznie szybciej!
pyszne domowe napoje!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g