skład / składniki
metoda gotowania
1. Dobrze umyj słoik sodą, a następnie spłucz wrzącą wodą i włóż do niego rodzynki. Rodzynki nie muszą być myte - drożdże powinny pozostać na ich powierzchni, a mycie je zmyje. Wlej cukier (1,5 łyżki stołowej) i wlej szklankę wody. Wszystko dobrze wymieszaj i usuń w ciemności na 4-5 dni. Temperatura powinna być pokojowa. Nie zapomnij przykryć słoika kilkakrotnie złożoną gazą. W określonym czasie zakwas zostanie ugotowany (pojawi się kwaśny zapach i piana).
2. Sortujemy suszone śliwki, usuwając złe suszone owoce. Następnie dokładnie spłucz suszone śliwki pod bieżącą wodą. Jeśli suszone śliwki mają nasiona, musisz je usunąć.
3. Stawiamy duży rondel na dużym ogniu, wlewamy do niego wodę (4 litry). Gdy woda się zagotuje, wrzuć do niej suszone śliwki i wyłącz ogrzewanie, wyjmij patelnię z pieca wraz z jej zawartością. Szczelnie zamknij patelnię i pozwól suszonym śliwkom parzyć przez godzinę. Gdy minie czas, przefiltruj napar przez kilka warstw gazy lub przez drobny sitko. Wlej płyn do dużego emaliowanego lub szklanego pojemnika.
4. Suszone śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, a następnie dodajemy do płynu z punktu 3. Dodaj również kolejny 1 litr wody. Wszystko mieszamy.
5. Dodaj Starter rodzynkowy do pojemnika z przyszłym winem. Przenieś pojemnik w ciemne i ciepłe miejsce na 5 dni. Zamykamy pojemnik przed owadami. Kilka razy dziennie mieszamy przyszłe wino drewnianą łyżką lub szpatułką.
6. Po określonej liczbie dni przefiltruj wino przez gazę złożoną kilka razy. Wyciskamy ciasto.
7. Dodaj cukier granulowany do pojemnika z winem. Wymieszaj i zainstaluj uszczelkę wodną. Wyjmujemy pojemnik w ciemne miejsce i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do końca procesu fermentacji (bąbelki nie pojawiają się na powierzchni, kolor wina stał się jaśniejszy, a osad spadł na dno pojemnika). Proces trwa 1-1, 5 miesiąca.
8. Spuszczamy wino z osadu, butelkujemy, hermetycznie zamykamy. Wyjmujemy butelki z młodym winem do piwnicy na sześć miesięcy. Co miesiąc spuszczamy wino z osadu.
gotowy napój przechowujemy nie dłużej niż 5 lat.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g