nalewka z dżemu
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
wydawałoby się świetnym sposobem na pozbycie się starego, niezjedzonego dżemu bez wyrzucania go na próżno do śmieci. Niemniej jednak nie każdy dżem nadaje się do przygotowania tego napoju - musisz wziąć dżem bez pleśni lub kwaśnego octu.
Przenieś dżem do odpowiedniego zamykanego pojemnika do zaparzenia.
wlać dżem wódką, dobrze wymieszać, aż będzie gładki.
szczelnie zamknięty pojemnik umieścić na 7 dni na słońcu. Każdego dnia należy wstrząsnąć naparem.
po 7i dniach na słońcu przenieś pojemnik do ciemnego miejsca na 3 dni. Nie przeszkadzaj przez cały ten czas.
następnie nalewkę należy przefiltrować przez gazę, a następnie przez bawełnę.
Przechowywać w szczelnych butelkach, w ciemnym miejscu.
ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wódka - 235 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g