Nalewka z dżemu

trzymany słoik-drugi zeszłoroczny dżem-zrób nalewkę! Nalewka z dżemu nie zmarnuje zeszłorocznej pracy nad zbieraniem słodkiego przysmaku-dżemu. Zastały deser z łatwością, choć z zauważalnymi kosztami czasu, zamieni się w całkiem odpowiedni i nie mniej niezbędny produkt - Likier. Ten nalewak jest idealny jako aperitif na kolację lub do prowadzenia rozmowy z przyjaciółmi.
CisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 30 g
250 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 10 d

wydawałoby się świetnym sposobem na pozbycie się starego, niezjedzonego dżemu bez wyrzucania go na próżno do śmieci. Niemniej jednak nie każdy dżem nadaje się do przygotowania tego napoju - musisz wziąć dżem bez pleśni lub kwaśnego octu.

Przenieś dżem do odpowiedniego zamykanego pojemnika do zaparzenia.

wlać dżem wódką, dobrze wymieszać, aż będzie gładki.

szczelnie zamknięty pojemnik umieścić na 7 dni na słońcu. Każdego dnia należy wstrząsnąć naparem.

po 7i dniach na słońcu przenieś pojemnik do ciemnego miejsca na 3 dni. Nie przeszkadzaj przez cały ten czas.

następnie nalewkę należy przefiltrować przez gazę, a następnie przez bawełnę.

Przechowywać w szczelnych butelkach, w ciemnym miejscu.

ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: