skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie kompotu na zimę wymaga agrestu i porzeczek, cukru. Agrest można wziąć zielony lub czerwony. Porzeczki można wziąć czarne, można czerwone lub białe, z każdą z tych jagód smak napoju będzie inny. Możesz spróbować wziąć mieszankę porzeczek: zarówno czerwoną, jak i czarną.
Krok 2:
Myjemy jagody, odcinamy ich ogony.
Krok 3:
Włóż agrest i porzeczki do czystego, wysterylizowanego słoika. W rondlu musisz zagotować wodę.
Krok 4:
Wlej jagody do słoika do wieszaków słoika tą wodą. Przykryj słoik czystą przegotowaną pokrywką i pozostaw na 10 minut. Następnie wlej wodę z powrotem do rondla i ponownie zagotuj. Musisz całkowicie spuścić wodę z jagód, dlatego lepiej jest użyć specjalnej pokrywy do drenażu z otworami.
Krok 5:
Dodaj cukier do słoika z jagodami, nie musisz wkładać tyle cukru, jak wskazano w przepisie, możesz dodać go do smaku. Nawet przy mniejszej ilości cukru kompot nie fermentuje ze względu na wysoką zawartość kwasów owocowych w jagodach. A Dwukrotna Zatoka jagód wystarcza do podgrzania jagód i przygotowania kompotu. Gotowanie jagód agrestu i porzeczek jest całkowicie opcjonalne.
Krok 6:
Jagody agrestu nie pękają przy tej metodzie przetwarzania, dlatego nie trzeba ich przekłuwać, co upraszcza proces i skraca czas gotowania kompotu.
Krok 7:
Ponownie zalej jagody wrzącą wodą. Przykryj słoik pokrywką. Niech cukier się rozpuści. Zwiń słoik wysterylizowaną pokrywką.
Krok 8:
Odwróć słoik na pokrywkę i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, lepiej owinąć słoik ręcznikiem na okres chłodzenia.
Krok 9:
Taki kompot można podawać jako witaminizowany i smaczny napój, który znacznie wzbogaci menu. Zwłaszcza kompot z agrestu i porzeczek jest pyszny w chłodnej formie, tylko z lodówki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g