kompot z porzeczek i agrestu na zimę

pyszny i zdrowy kompot z agrestu i porzeczki! Z jakiegoś powodu agrest i porzeczki nie są często używane do robienia kompotów. Uważa się, że te jagody są kwaśne, a zatem napój okaże się również kwaśny. I na próżno kompot z porzeczek i agrestu okazuje się smaczny, nie napływający, z lekko wyczuwalną, przyjemną kwaskowatością, nawet same jagody w kompocie tracą kwas cierpki. Ponadto kwasy owocowe zawarte w jagodach przyczyniają się do długotrwałego przechowywania kompotu nawet w temperaturze pokojowej, a cukru nie trzeba dużo wkładać.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
53 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie kompotu na zimę wymaga agrestu i porzeczek, cukru. Agrest można wziąć zielony lub czerwony. Porzeczki można wziąć czarne, można czerwone lub białe, z każdą z tych jagód smak napoju będzie inny. Możesz spróbować wziąć mieszankę porzeczek: zarówno czerwoną, jak i czarną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy jagody, odcinamy ich ogony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż agrest i porzeczki do czystego, wysterylizowanego słoika. W rondlu musisz zagotować wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej jagody do słoika do wieszaków słoika tą wodą. Przykryj słoik czystą przegotowaną pokrywką i pozostaw na 10 minut. Następnie wlej wodę z powrotem do rondla i ponownie zagotuj. Musisz całkowicie spuścić wodę z jagód, dlatego lepiej jest użyć specjalnej pokrywy do drenażu z otworami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier do słoika z jagodami, nie musisz wkładać tyle cukru, jak wskazano w przepisie, możesz dodać go do smaku. Nawet przy mniejszej ilości cukru kompot nie fermentuje ze względu na wysoką zawartość kwasów owocowych w jagodach. A Dwukrotna Zatoka jagód wystarcza do podgrzania jagód i przygotowania kompotu. Gotowanie jagód agrestu i porzeczek jest całkowicie opcjonalne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jagody agrestu nie pękają przy tej metodzie przetwarzania, dlatego nie trzeba ich przekłuwać, co upraszcza proces i skraca czas gotowania kompotu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie zalej jagody wrzącą wodą. Przykryj słoik pokrywką. Niech cukier się rozpuści. Zwiń słoik wysterylizowaną pokrywką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć słoik na pokrywkę i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, lepiej owinąć słoik ręcznikiem na okres chłodzenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Taki kompot można podawać jako witaminizowany i smaczny napój, który znacznie wzbogaci menu. Zwłaszcza kompot z agrestu i porzeczek jest pyszny w chłodnej formie, tylko z lodówki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy