Nalewka z jagód na wódce domowej roboty

mocny domowy aromatyczny napój alkoholowy! Nalewkę można przygotować na dowolnych jagodach lub na mieszance jagód, najważniejsze jest to, że są one łączone pod względem smaku i właściwości odżywczych oraz właściwości, na przykład gęstości, co wpływa na czas gotowości napoju.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 20 g
162 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Jako bazę jagodową użyłem agrestu, porzeczek i rokitnika, jagody te mają podobną gęstość i smak. Nie można łączyć na przykład takich luźnych jagód, jak truskawki, maliny i gęsty agrest. Te jagody potrzebują innego czasu na dojrzewanie. Jagody powinny być dobrze dojrzałe, ale nie przejrzałe i zepsute.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej zamrozić jagody w zamrażarce, aby podczas infuzji oddały wszystkie swoje korzystne właściwości i smak na bazie alkoholu. Dokładnie sortujemy świeże jagody, usuwamy zepsute jagody, dobrze myjemy, pozwalamy płynowi spłynąć, wrzucamy jagody do durszlaka. Jagody wysyłamy do zamrażarki na kilka godzin w celu zamrożenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wyjmij, pozwól jagodom rozmrozić się w temperaturze pokojowej. Rozmrożone jagody wkładamy do szklanego pojemnika. Zasypiamy jagody cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wódkę, aby całkowicie zakryła jagody cukrem, lepiej całkowicie napełnić pojemnik i użyć słoików, są wygodniejsze. Zamykamy naczynia nylonową pokrywką lub gumowym korkiem, dobrze wstrząsamy, aby cukier się rozpuścił. Słoik z półfabrykatem umieszczamy w chłodnym miejscu o temperaturze pokojowej, wygodnie w szafce w kuchni. Zostawiamy nalewkę do zaparzenia przez półtora miesiąca, im dłużej nalewka dojrzewa, tym bogatszy będzie jej smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Raz w tygodniu wstrząśnij słoikiem z nalewką, aby uzyskać lepszy napar. Następnie nalewkę przefiltrowujemy przez gazę złożoną z kilku warstw bawełny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lepiej przefiltrować nalewkę wielokrotnie, po jeszcze niewielkim starzeniu, aby osad został całkowicie usunięty. Nalewkę butelkujemy. Zamykamy butelki i przechowujemy je w chłodnym miejscu. Nalewka jest gotowa.

nalewkę jagodową można podawać na świątecznym stole, słodki smak i przyjemny aromat napoju przypadną do gustu kobietom. Ponadto taki napój może być używany jako podstawa do przygotowywania koktajli alkoholowych. Ponadto wszystkie jagody są bogate w specjalny zestaw witamin, które przechodzą w procesie infuzji do napoju, więc nalewka może być również stosowana jako lek, spożywając ją w umiarkowanych dawkach, na przykład łyżeczkę kilka razy dziennie jako profilaktyka przeziębień, przeciwko beri-beri i depresji, w celu poprawy ciśnienia, krążenia krwi i pracy układu sercowo-naczyniowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g
  • Porzeczka Biała - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy