skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Jako bazę jagodową użyłem agrestu, porzeczek i rokitnika, jagody te mają podobną gęstość i smak. Nie można łączyć na przykład takich luźnych jagód, jak truskawki, maliny i gęsty agrest. Te jagody potrzebują innego czasu na dojrzewanie. Jagody powinny być dobrze dojrzałe, ale nie przejrzałe i zepsute.
Krok 2:
Lepiej zamrozić jagody w zamrażarce, aby podczas infuzji oddały wszystkie swoje korzystne właściwości i smak na bazie alkoholu. Dokładnie sortujemy świeże jagody, usuwamy zepsute jagody, dobrze myjemy, pozwalamy płynowi spłynąć, wrzucamy jagody do durszlaka. Jagody wysyłamy do zamrażarki na kilka godzin w celu zamrożenia.
Krok 3:
Następnie wyjmij, pozwól jagodom rozmrozić się w temperaturze pokojowej. Rozmrożone jagody wkładamy do szklanego pojemnika. Zasypiamy jagody cukrem.
Krok 4:
Wlej wódkę, aby całkowicie zakryła jagody cukrem, lepiej całkowicie napełnić pojemnik i użyć słoików, są wygodniejsze. Zamykamy naczynia nylonową pokrywką lub gumowym korkiem, dobrze wstrząsamy, aby cukier się rozpuścił. Słoik z półfabrykatem umieszczamy w chłodnym miejscu o temperaturze pokojowej, wygodnie w szafce w kuchni. Zostawiamy nalewkę do zaparzenia przez półtora miesiąca, im dłużej nalewka dojrzewa, tym bogatszy będzie jej smak.
Krok 5:
Raz w tygodniu wstrząśnij słoikiem z nalewką, aby uzyskać lepszy napar. Następnie nalewkę przefiltrowujemy przez gazę złożoną z kilku warstw bawełny.
Krok 6:
Lepiej przefiltrować nalewkę wielokrotnie, po jeszcze niewielkim starzeniu, aby osad został całkowicie usunięty. Nalewkę butelkujemy. Zamykamy butelki i przechowujemy je w chłodnym miejscu. Nalewka jest gotowa.
nalewkę jagodową można podawać na świątecznym stole, słodki smak i przyjemny aromat napoju przypadną do gustu kobietom. Ponadto taki napój może być używany jako podstawa do przygotowywania koktajli alkoholowych. Ponadto wszystkie jagody są bogate w specjalny zestaw witamin, które przechodzą w procesie infuzji do napoju, więc nalewka może być również stosowana jako lek, spożywając ją w umiarkowanych dawkach, na przykład łyżeczkę kilka razy dziennie jako profilaktyka przeziębień, przeciwko beri-beri i depresji, w celu poprawy ciśnienia, krążenia krwi i pracy układu sercowo-naczyniowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Rokitnik - 52 kcal/100g
- Porzeczka Biała - 38 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g