Nalewka na liściach chrzanu na wódce

pyszna nalewka o wyraźnym działaniu leczniczym! Nalewka z liśćmi chrzanu to doskonały napój alkoholowy na domowe uroczystości i efekt terapeutyczny. Najprostsze składniki pozwolą Ci nie spędzać dużo czasu i pieniędzy na gotowaniu, a wynik przekroczy oczekiwania!
♥EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
231 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 D 30 min

liście chrzanu używane w różnych przepisach. Najlepszym sposobem ich użycia, w którym liście zachowują swój skład witaminowy i dają korzystne właściwości, jest przygotowanie nalewki. Bez względu na to, jak skomplikowana może się wydawać ta nazwa, przygotowanie nalewki na liściach chrzanu jest bardzo proste.

uzasadniając wszystkie wysiłki, jest w stanie poprawić apetyt, gdy jest spożywany przed posiłkami, pomoże pozbyć się bólu stawów, normalizuje poziom cukru we krwi, ma pozytywny wpływ na leczenie dny moczanowej, reumatyzmu, a nawet chorób sercowo-naczyniowych.

aby uzyskać wszystkie te właściwości lecznicze w swojej kuchni, wystarczy wykonać kilka prostych kroków. Używamy tylko świeżych liści chrzanu, najlepiej zebrać je w ogrodzie. Jeśli nie jest to możliwe, kupujemy najbardziej soczyste, elastyczne, co pokazuje, że zostały zebrane dzisiaj i nie leżą na ladzie od kilku dni.

myjemy liście pod bieżącą wodą, suszymy na wolnym powietrzu, aby nadmiar wilgoci wyparował i kroimy na dowolne kawałki. Nie powinny być zbyt duże, maksymalny rozmiar to 1, 5x1, 5 cm, aby mogły wypuścić sok, ale także nie zatykać zawartości butelki. Szorstkie ogonki usuwamy, nie są używane w przepisie na chrzan.

mój słoik na 600-700 ml, wysusz go, aby nie pozostała kropla wody.Bardzo mocno układamy w nim posiekane liście chrzanu, ściskając każdą warstwę w ten sposób. Wypełniamy do samej góry, niech między liśćmi pozostanie jak najmniej wolnego miejsca.

napełnij zawartość butelki wódką. Należy to zrobić ostrożnie, aby nie przelać, ponieważ płyn może dostać się w niewłaściwy sposób wzdłuż ciasno ułożonych liści. Zamykamy pokrywkę i wkładamy do zaparzania przez 6 dni na dolną półkę lodówki.

po wyznaczonym czasie przefiltruj nalewkę przez sito, aby pozbyć się liści. Wlać do czystej butelki i przechowywać w chłodnym miejscu do momentu użycia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy