skład / składniki
metoda gotowania
istnieje wiele przepisów na gotowanie domowego chrzanu na alkoholu. W zależności od składników, na których podaje się napój, smak chrzanu jest cierpki, a nawet lekko gorzki (więcej chrzanu. imbiru, pieprzu, musztardy) lub miękkiego, delikatnego i słodkawego (obecność miodu, waniliny, fruktozy, owoców).
chrzan według tego przepisu jest bardzo mocny, ale jednocześnie miodowy o cytrusowym aromacie.
wlej alkohol o sile 45 stopni do czystej butelki lub innego szklanego pojemnika.
opłucz korzeń chrzanu, osusz i zetrzyj na grubej tarce.
zrób to również ze świeżym imbirem.
wcierać chrzan i imbir do butelki z alkoholem.
zmiażdż goździki drewnianym wałkiem do ciasta i wrzuć do butelki. Ze względu na fakt, że wszystkie składniki są kruszone, smak gotowej nalewki jest bogatszy i cierpki.
wlej gałkę muszkatołową, szczyptę waniliny i skórkę z cytryny do butelki. Cytryna uzupełni smak napoju i nada mu przyjemny cytrusowy aromat.
aby osłodzić chrzan i uczynić go nieco bardziej miękkim smakiem, dodaj miód do butelki z nalewką. Miód bardzo słabo rozpuszcza się w produktach zawierających alkohol, więc trzeba trochę wysiłku, aby dobrze wymieszać go w butelce. Do tych celów najlepiej nadaje się płynny miód majowy.
szczelnie zamknij szklany pojemnik pokrywką i dokładnie wymieszaj zawartość. Umieść pojemnik w ciemnym miejscu, aby nalegać na około 10 dni.
codziennie dokładnie mieszaj zawartość butelki, aby uzyskać najlepszy smak. Po wystarczającym zaparzeniu chrzanu jego aromat ujawni się pełniej i jaśniej.
po 10 dniach Wyczyść nalewkę z osadu - w tym celu należy ją przepuścić przez kilka warstw gazy, aż stanie się półprzezroczysta żółtawa. Do tych celów można również użyć drobnego sita lub grubej warstwy waty.
włóż chrzan do lodówki na kilka dni i ponownie przepuść przez gazę.
po spróbowaniu naparu możesz dostosować jego smak. Jeśli lubisz bardziej cierpką nalewkę, możesz dodać kawałki obranego korzenia chrzanu do butelki.
chrzan podawać najlepiej z lekko solonymi ogórkami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g