Nalewka na jabłka na bimber

naturalny napój alkoholowy! To takie proste w przygotowaniu! Nalewka jabłkowa jest przygotowywana w prosty sposób, a wynik jest niesamowity. Pachnąca i pachnąca, z bogatym smakiem jesiennych jabłek, stanie się prawdziwym świętem podczas zwykłej kolacji lub imprezy rodzinnej.
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
147 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 10 D 3 h

do przygotowania nalewki jabłkowej najlepiej nadają się jesienne odmiany jabłek. W letnich kwaśnych owocach nie ma wystarczającej słodyczy i aromatu, napój nie okaże się tak pachnący, jak powinien.

moje dojrzałe jabłka, nie obieraj. Usuwamy uszkodzone obszary, przecinamy na pół, usuwamy nasiona i rdzeń. Miąższ wraz ze skórką kroimy na małe kawałki, kostkę lub paski.

umyj słoik o pojemności 2-3 litrów i wysusz, aby nie pozostały krople wody. Pokrojone jabłka wkładamy do słoika i napełniamy alkoholem, aby znajdował się 2 cm nad owocami. W klasycznej wersji używany jest bimber, wtedy możemy mówić o pełnej naturalności produktu i niezależnym domowym przygotowaniu bez niepotrzebnych dodatków. Jeśli chcesz, możesz zastąpić bimber wysokiej jakości wódką, a nawet koniakiem. W każdym z przypadków otrzymasz inny posmak.

pozostaw słoik otwarty przez 20 minut, w tym czasie jabłka wchłoną płyn i stanie się wizualnie mniejszy. Dodaj trochę więcej, aby wysokość była nadal o 2 cm wyższa niż owoce. Zamykamy pokrywkę i umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu na tydzień lub dwa, aby nalegać. Najlepiej moczyć nalewkę przez 10 dni. W tym czasie nie przeszkadzamy nalewce, niczego nie mieszamy i nie odwracamy.

po zakończeniu procesu infuzji przefiltruj nalewkę przez gazę. Plasterki jabłka nie będą już potrzebne, ale można je wykorzystać w innych przepisach.

przygotuj syrop cukrowy na ostatni etap przygotowania nalewki. W rondelku łączymy wodę i cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na minimalnym ogniu przez 3-5 minut. Jeśli utworzy się piana, usuń ją. Pozostaw syrop do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Możesz wlać go z zimnego talerza, a następnie proces przebiegnie nieco szybciej.

gdy syrop cukrowy ostygnie, połącz go z nalewką, wymieszaj i pozostaw na 2-3 godziny do zaparzenia. Po zakończeniu procesu filtrujemy ciecz przez warstwę waty. Gotową nalewkę wlewa się do szklanych butelek i przechowuje w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy