chrzan z wódki

mocny, chmielowy napój o męskim charakterze! Chrzan wódki to stary tradycyjny napój o przyjemnym cierpkim smaku. Stosowanie tej płonącej nalewki pomaga zwiększyć apetyt i wzmocnić układ odpornościowy. Dobrze ugotowany chrzan pomaga zwalczać przeziębienia i wirusy.
TaritoriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 14 d

chrzan-tradycyjny domowy napój alkoholowy, który od dawna jest kochany przez naszych ludzi. Jest używany nie tylko w święta, ale także w celach leczniczych.

tradycyjny chrzan składa się tylko z dwóch składników - wódki i samego chrzanu. Przepis na jego przygotowanie jest dość prosty.

przede wszystkim potrzebujesz chrzanu, a raczej jego części korzeniowej. Korzeń należy umyć, obrać i drobno posiekać. W takim przypadku lepiej nie pocierać chrzanu na tarce, ale po prostu podać go zwykłym nożem kuchennym. W przeciwnym razie gotowy produkt okaże się mętny i białawy, a odcedzenie będzie znacznie trudniejsze. Chrzan pokrojony na małe kawałki znacznie lepiej wzbogaci smak napoju i sprawi, że chrzan będzie miał piękny półprzezroczysty żółtawy odcień.

ugotowany korzeń chrzanu wlać do słoika lub innego szklanego pojemnika i zalać wódką. Słoik szczelnie zamknąć pokrywką i umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu na 2 tygodnie. Okresowo, raz dziennie, słoik należy wstrząsnąć, aby składniki lepiej się ze sobą wymieszały.

okres infuzji napoju można zmieniać od większego do mniejszego, ale co najmniej 3 dni. Ważne jest, aby wziąć pod uwagę fakt, że im bardziej naparowany jest napój, tym mocniejszy staje się. Jednak nie trzymaj nalewki dłużej niż miesiąc - może nabrać gorzkiego smaku. Smakując produkt, możesz łatwo określić, czy chrzan jest wystarczająco zaparzony.

gdy tylko smak gotowego chrzanu okaże się idealny, należy go przecedzić przez kilka warstw gazy i lepiej jest wziąć waty medyczne do tych celów. Wlać przefiltrowaną nalewkę do pięknego pojemnika i można ją podać. Przechowuj gotową nalewkę w lodówce. Aby złagodzić cierpki smak chrzanu, napój najlepiej spożywać z pokrojoną cytryną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g

Podobne przepisy