skład / składniki
metoda gotowania
chrzan-tradycyjny domowy napój alkoholowy, który od dawna jest kochany przez naszych ludzi. Jest używany nie tylko w święta, ale także w celach leczniczych.
tradycyjny chrzan składa się tylko z dwóch składników - wódki i samego chrzanu. Przepis na jego przygotowanie jest dość prosty.
przede wszystkim potrzebujesz chrzanu, a raczej jego części korzeniowej. Korzeń należy umyć, obrać i drobno posiekać. W takim przypadku lepiej nie pocierać chrzanu na tarce, ale po prostu podać go zwykłym nożem kuchennym. W przeciwnym razie gotowy produkt okaże się mętny i białawy, a odcedzenie będzie znacznie trudniejsze. Chrzan pokrojony na małe kawałki znacznie lepiej wzbogaci smak napoju i sprawi, że chrzan będzie miał piękny półprzezroczysty żółtawy odcień.
ugotowany korzeń chrzanu wlać do słoika lub innego szklanego pojemnika i zalać wódką. Słoik szczelnie zamknąć pokrywką i umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu na 2 tygodnie. Okresowo, raz dziennie, słoik należy wstrząsnąć, aby składniki lepiej się ze sobą wymieszały.
okres infuzji napoju można zmieniać od większego do mniejszego, ale co najmniej 3 dni. Ważne jest, aby wziąć pod uwagę fakt, że im bardziej naparowany jest napój, tym mocniejszy staje się. Jednak nie trzymaj nalewki dłużej niż miesiąc - może nabrać gorzkiego smaku. Smakując produkt, możesz łatwo określić, czy chrzan jest wystarczająco zaparzony.
gdy tylko smak gotowego chrzanu okaże się idealny, należy go przecedzić przez kilka warstw gazy i lepiej jest wziąć waty medyczne do tych celów. Wlać przefiltrowaną nalewkę do pięknego pojemnika i można ją podać. Przechowuj gotową nalewkę w lodówce. Aby złagodzić cierpki smak chrzanu, napój najlepiej spożywać z pokrojoną cytryną. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g