grzane wino z białego wina

pikantne, aromatyczne, rozgrzewające grzane wino z białego wina! Grzane wino z czerwonego wina jest dla nas o wiele bardziej znane! Ale uwierz mi, ten pikantny napój nie jest gorszy od bieli. Bardzo smaczne, pachnące, pikantne grzane wino!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 17 g
102 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź wino wysokiej jakości, od niezawodnego producenta: wino jest odpowiednie dla każdego, od suchego do półsłodkiego. Cytryna i pomarańcza powinny być świeże, oprócz tych owoców możesz wziąć więcej owoców, jabłka i gruszki są idealne. Biorę przyprawy nie mielone, tylko suszone całe-są znacznie bardziej aromatyczne. Zasadniczo możesz wziąć zmielone przyprawy, ale wtedy gotowy napój będzie musiał zostać przefiltrowany przez drobne sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wino do rondla, aby zrobić grzane wino i dodaj przyprawy: całe lub mielone. Przyprawy mogą być również zupełnie inne, jeśli jesteś miłośnikiem bardziej pikantnych napojów, możesz zastąpić lub uzupełnić te, które zasugerowałem: wanilia lub cukier waniliowy, imbir (mielony lub korzeń), gałka muszkatołowa, goździki ( może to być również pączek lub mielony). Skup się na swoim guście!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do swoich upodobań. Nie przesadzaj z cukrem! Zwróć uwagę na to, jakie masz wino. Jeśli wino jest półsłodkie, cukier będzie potrzebował mniej lub wcale. Jeśli jest suchy, możesz mieć więcej słodyczy. Chociaż, jak na mój gust, nawet w przypadku wytrawnego wina można obejść się bez cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj cytrynę i pomarańczę. Najlepiej nawet za pomocą pędzla, ponieważ użyjemy ich razem ze skórką. Radzę też umyć owoce bardzo gorącą wodą - wtedy cytrusy dadzą napojowi więcej soku. Pokrój cytrynę na pół koła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój również pomarańczę na pół koła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokrojone owoce do rondla do wina. Delikatnie podgrzej na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki, zdejmij grzane wino z ognia. Przykryj i pozostaw do zaparzenia i ostygnięcia przez około 10 minut. Następnie odcedź gotowy napój. Możesz użyć durszlaka lub, jeśli masz zmielone przyprawy, przecedzić przez drobne sito lub gazę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Grzane wino to oczywiście zimowy napój, który doskonale rozgrzewa się w chłodne dni, zwłaszcza na łonie natury. Ale jest bardzo smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g

Podobne przepisy