skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź wino wysokiej jakości, od niezawodnego producenta: wino jest odpowiednie dla każdego, od suchego do półsłodkiego. Cytryna i pomarańcza powinny być świeże, oprócz tych owoców możesz wziąć więcej owoców, jabłka i gruszki są idealne. Biorę przyprawy nie mielone, tylko suszone całe-są znacznie bardziej aromatyczne. Zasadniczo możesz wziąć zmielone przyprawy, ale wtedy gotowy napój będzie musiał zostać przefiltrowany przez drobne sito.
Krok 2:
Wlej wino do rondla, aby zrobić grzane wino i dodaj przyprawy: całe lub mielone. Przyprawy mogą być również zupełnie inne, jeśli jesteś miłośnikiem bardziej pikantnych napojów, możesz zastąpić lub uzupełnić te, które zasugerowałem: wanilia lub cukier waniliowy, imbir (mielony lub korzeń), gałka muszkatołowa, goździki ( może to być również pączek lub mielony). Skup się na swoim guście!
Krok 3:
Dodaj cukier do swoich upodobań. Nie przesadzaj z cukrem! Zwróć uwagę na to, jakie masz wino. Jeśli wino jest półsłodkie, cukier będzie potrzebował mniej lub wcale. Jeśli jest suchy, możesz mieć więcej słodyczy. Chociaż, jak na mój gust, nawet w przypadku wytrawnego wina można obejść się bez cukru.
Krok 4:
Dobrze umyj cytrynę i pomarańczę. Najlepiej nawet za pomocą pędzla, ponieważ użyjemy ich razem ze skórką. Radzę też umyć owoce bardzo gorącą wodą - wtedy cytrusy dadzą napojowi więcej soku. Pokrój cytrynę na pół koła.
Krok 5:
Pokrój również pomarańczę na pół koła.
Krok 6:
Dodaj pokrojone owoce do rondla do wina. Delikatnie podgrzej na małym ogniu.
Krok 7:
Gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki, zdejmij grzane wino z ognia. Przykryj i pozostaw do zaparzenia i ostygnięcia przez około 10 minut. Następnie odcedź gotowy napój. Możesz użyć durszlaka lub, jeśli masz zmielone przyprawy, przecedzić przez drobne sito lub gazę.
Krok 8:
Grzane wino to oczywiście zimowy napój, który doskonale rozgrzewa się w chłodne dni, zwłaszcza na łonie natury. Ale jest bardzo smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g