Nalewka z winogron na wódce w domu

pyszny napój deserowy z winogron w domu! Z winogron uzyskuje się nie tylko dobre wina, ale także nalewki na wódce lub innym mocnym napoju. Nalewka z winogron jest przygotowywana dość prosto i szybko. Ten napój można nazwać deserem, ponieważ okazuje się słodki, a jego moc wynosi 25-30 stopni. Ponadto, w przeciwieństwie do napojów produkowanych fabrycznie, nalewka z winogron przygotowana w domu będzie przydatna i naturalna, zwłaszcza jeśli używane są winogrona zebrane na swojej stronie, a nie kupione w sklepie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 10 g
154 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 22 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. ten prosty przepis na nalewkę z winogron na wódce wymaga tylko trzech składników: winogron, wódki i cukru, aby napój był deserowy i słodszy. Aby uzyskać więcej napój o bardziej wyrafinowanym smaku można dodać do wielu składników, na przykład przyprawy takie jak cynamon, goździki lub wanilia. Usuwamy winogrona z pędzli, sortujemy, zgniłe i pomarszczone jagody nie powinny dostać się do słoika na nalewkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jagody są dobrze myte pod bieżącą wodą i wrzucane do durszlaka. W przeciwieństwie do przepisów na wino na nalewkę, winogrona muszą być myte, nie potrzebujemy zachowania bakterii winnych na powierzchni jagód, a sama fermentacja nalewki nie jest konieczna, w przeciwieństwie do gotowania wina. Wrzuć winogrona do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć, a jagody wyschną. Następnie wkładamy je do słoika. Dodaj cukier i wlej wódkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wódka powinna całkowicie zakryć jagody. Zamykamy słoik pokrywką i umieszczamy go w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej na 3 tygodnie. W tym czasie sprawdzamy zawartość słoika, okresowo potrząsając nim, aby cukier w cieczy całkowicie się rozpuścił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po określonym czasie wyjmujemy winogrona z nalewki, filtrujemy nalewkę przez gazę złożoną w kilku warstwach, aby była przezroczysta, bez osadu. Jeśli osad przejdzie przez gazę, możesz umieścić kawałek waty między warstwami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nalej nalewkę do czystych ciemnych butelek, szczelnie zakorkuj je korkami i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Okres trwałości takiego napoju wynosi około 3 lat. Chociaż najprawdopodobniej na taki czas nalewka nie pozostanie w spiżarni. Podawaj napój do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy