skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. ten prosty przepis na nalewkę z winogron na wódce wymaga tylko trzech składników: winogron, wódki i cukru, aby napój był deserowy i słodszy. Aby uzyskać więcej napój o bardziej wyrafinowanym smaku można dodać do wielu składników, na przykład przyprawy takie jak cynamon, goździki lub wanilia. Usuwamy winogrona z pędzli, sortujemy, zgniłe i pomarszczone jagody nie powinny dostać się do słoika na nalewkę.
Krok 2:
Jagody są dobrze myte pod bieżącą wodą i wrzucane do durszlaka. W przeciwieństwie do przepisów na wino na nalewkę, winogrona muszą być myte, nie potrzebujemy zachowania bakterii winnych na powierzchni jagód, a sama fermentacja nalewki nie jest konieczna, w przeciwieństwie do gotowania wina. Wrzuć winogrona do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć, a jagody wyschną. Następnie wkładamy je do słoika. Dodaj cukier i wlej wódkę.
Krok 3:
Wódka powinna całkowicie zakryć jagody. Zamykamy słoik pokrywką i umieszczamy go w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej na 3 tygodnie. W tym czasie sprawdzamy zawartość słoika, okresowo potrząsając nim, aby cukier w cieczy całkowicie się rozpuścił.
Krok 4:
Po określonym czasie wyjmujemy winogrona z nalewki, filtrujemy nalewkę przez gazę złożoną w kilku warstwach, aby była przezroczysta, bez osadu. Jeśli osad przejdzie przez gazę, możesz umieścić kawałek waty między warstwami.
Krok 5:
Nalej nalewkę do czystych ciemnych butelek, szczelnie zakorkuj je korkami i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Okres trwałości takiego napoju wynosi około 3 lat. Chociaż najprawdopodobniej na taki czas nalewka nie pozostanie w spiżarni. Podawaj napój do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g