wino z dżemu malinowego
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
rozcieńczyć dżem malinowy czystą (przegotowaną) wodą 1: 1, dodać cukier (jeśli dżem nie jest bardzo słodki) – pół szklanki cukru na 3 litry dżemu z wodą. Zamknij słoik pokrywką i umieść go do fermentacji.
Warunki: ciemne miejsce, Temperatura pokojowa. Po fermentacji odcedź mieszaninę, dodaj cukier i ponownie odstaw wino do fermentacji. Po półtora do dwóch miesięcy spuść wino za pomocą elastycznej rurki.
wino można butelkować i przechowywać w chłodnym miejscu. Bądź ostrożny, ponieważ wino jest wystarczająco mocne. Ważne jest, aby wino nie zamieniło się w ocet podczas procesu fermentacji. Dzieje się tak z powodu braku cukru lub zbyt wysokiej temperatury.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g