wino z dżemu malinowego

myślisz, że dżem można włożyć tylko do ciasta? Tak nie jest! Jeśli masz dość jedzenia dżemu, nie spiesz się, aby go dać! Można z niego zrobić pyszne wino! Aby to zrobić, potrzebujesz tylko dużego słoika, wody, cukru, a właściwie dżemu!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 40 g
152 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 7 d

rozcieńczyć dżem malinowy czystą (przegotowaną) wodą 1: 1, dodać cukier (jeśli dżem nie jest bardzo słodki) – pół szklanki cukru na 3 litry dżemu z wodą. Zamknij słoik pokrywką i umieść go do fermentacji.
Warunki: ciemne miejsce, Temperatura pokojowa. Po fermentacji odcedź mieszaninę, dodaj cukier i ponownie odstaw wino do fermentacji. Po półtora do dwóch miesięcy spuść wino za pomocą elastycznej rurki.
wino można butelkować i przechowywać w chłodnym miejscu. Bądź ostrożny, ponieważ wino jest wystarczająco mocne. Ważne jest, aby wino nie zamieniło się w ocet podczas procesu fermentacji. Dzieje się tak z powodu braku cukru lub zbyt wysokiej temperatury.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: