skład / składniki
metoda gotowania
możesz gotować sok owocowy z mrożonych jagód na różne sposoby. Najważniejsze, aby nie gotować i wcale nie podgrzewać, ponieważ jednocześnie napój owocowy straci ogromną ilość składników odżywczych. A biorąc pod uwagę, że dodamy miód do napoju owocowego, nie przyniesie on również korzyści, ponieważ nie można podgrzać miodu. Dla tych, którzy są uczuleni na miód, zaleca się zastąpienie go cukrem.
więc wlej zamrożone dzikie jagody do miski o odpowiedniej wielkości i pozostaw na pół godziny lub godzinę, aby trochę się rozmroziły. Jagody można wcześniej spłukać czystą wodą, jeśli nie są zbierane osobiście, mają ściółkę leśną lub zamarznięty lód. Gdy jagody są stopione, przenieś je do miski blendera i zmiel na puree.
w dużym rondlu lekko podgrzej wodę (do 30-40 stopni), rozcieńcz w niej miód. Miód najlepiej wziąć płynny - łatwiej będzie go rozcieńczyć, ale każdy zrobi. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej miodu. Jeśli ma być używany cukier, wodę można doprowadzić do wrzenia, aby kryształy cukru lepiej się rozpuściły.
teraz wlej około jednej trzeciej wody zacier borówkowy, dobrze wymieszaj. Po przefiltrowaniu mieszaniny przez drobne sito, ściśnięciu Skórki jagód, a następnie wyrzuceniu. I przecedzoną ciecz wlej do rondla z miodową wodą, wymieszaj.
Morse jest gotowy! Można go już wypróbować. Wlej sok owocowy do dzbanka, włóż na zimno. Taki napój owocowy może być przechowywany w lodówce przez długi czas, ale lepiej pić go świeżo!
dobrego zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g