skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bimber z moreli? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Morele powinny być dojrzałe, ale w żadnym wypadku nie zgniłe ani spleśniałe. Drożdże wkładam świeże, ale zamiast tego można wziąć drożdże winne lub nawet suche (potrzeba 1 łyżki).
Krok 2:
Na początek potrzebujemy zacieru - zacznijmy od jego przygotowania. W żadnym wypadku nie myj moreli. Na ich powierzchni znajdują się tylko bakterie, które spowodują fermentację zacieru. Usuń pestki z owoców, pokrój je na pół i przenieś do dużego słoika. Pamiętaj, że zacier zajmie 2/3 puszki, więc jeśli masz puszkę o pojemności 3 litrów, zacier dostanie 2 litry. Morele należy rozgnieść - użyłem zwykłego drewnianego tłuczka.
Krok 3:
Rozbij świeże drożdże i rozcieńcz je w 100 ml ciepłej wody w osobnej misce.
Krok 4:
Wlej rozcieńczone drożdże do słoika z pokruszonymi morelami.
Krok 5:
Dodaj cukier do moreli. Zasadniczo nie można dodawać cukru, wystarczy słodyczy moreli, a zacier również okaże się dobry. Ale jeśli dodasz cukier, wydajność gotowego bimbru będzie większa, więc dodałam cukier.
Krok 6:
Robię zacier starym" dziadkiem & quot; sposobem: nakładam jednorazową rękawicę nitrylową na puszkę. Możesz użyć uszczelnienia wodnego. Wyjmij słoik w ciepłe miejsce. Nie chodzi o to, że powinno to być miejsce przy baterii, ale nie powinno też być zimne. Słoik można również owinąć na przykład starym kocem.
Krok 7:
Kiedy zacier zacznie fermentować, rękawica napompuje się i podniesie. I tylko wtedy, gdy rękawica jest ponownie opróżniana, aw niektórych przypadkach jest nawet zasysana do słoika, zacier jest gotowy i nadaje się do destylacji. Czas może wynosić od 10 do 30 dni. Mój zacier wędrował przez 17 dni.
Krok 8:
Mamy zacier z kawałkami owoców iw tym przypadku mamy Trzy opcje. Po pierwsze: jest to przecedzenie zacieru przez sito i, już odcedzone, wlać do bimbru. Właśnie skorzystałam z tej metody. Druga opcja: wlać zacier z kawałkami owoców do bimbru - w tym przypadku istnieje duże prawdopodobieństwo, że owoce się spalą i bardzo trudno będzie umyć urządzenie. Otwór, w który wlewa się zacier, jest bardzo wąski!
Krok 9:
Trzecia opcja: zacier jest odcedzony, ale owoce w gazie są zawieszone tak, aby zwisały w bimber. Wybierz sposób, który najbardziej Ci się podoba. Wlać zacier do bimbru. Podpal go i zacznij destylować zacier. Gdy temperatura wzrośnie powyżej 70 ° C, włącz zimną wodę, aby ciecz ostygła. Nie pozwól, aby temperatura wzrosła. Taki bimber można już pić, więc robili to wcześniej. Ale on... pachnie jak bimber.
Krok 10:
Więc wolałem Podwójne czyszczenie. Rozcieńczyć gotowy bimber czystą wodą do około 20 stopni alkoholu (potrzebny będzie alkoholometr) lub około 1 litra.rozcieńczyć bimber 400 ml wody i ponownie destylować. Ale spuść pierwsze 100 ml i ostatnie 100 ml, nie są potrzebne. Są to tak zwane "rogi i kopyta", które zawierają najbardziej szkodliwe substancje. Uważa się, że ta metoda przygotowania bimbru jest najbardziej poprawna.
Krok 11:
Po raz kolejny powtarzam, że w umiarkowanych ilościach można spożywać bimber po pierwszym destylacji - większość to robi. Ale po drugiej destylacji uzyskuje się bardziej oczyszczony produkt bez nieprzyjemnego zapachu. Dla koloru dodałem łyżkę herbaty do gotowego bimbru. Przestrzegaj środków w spożywaniu alkoholu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g