Śliwianka

śliwka - domowa pachnąca mocna nalewka na dojrzałe śliwki. Śliwka jest uważana za napój Kobiecy, chociaż jest to dość mocny likier, który jest podawany z wódką i przygotowywany w okresie dojrzewania śliwek. Istnieje kilka różnych przepisów na przygotowanie tego napoju. Jednym z nich jest najprostszy-śliwka na wódce, ten napój jest przygotowywany przez około dwa miesiące. Ale rezultatem jest cierpka, aromatyczna, słodkawa nalewka, którą można podawać nie tylko jako mocne napoje, ale także do przygotowywania deserów, sosów do mięsa i innych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 6-12 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 22 g
155 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 68 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Lepiej jest przygotować śliwkę w okresie dojrzewania śliwek, gdy owoce są dobrze dojrzałe, słodkie, nasiona dobrze oddzielą się od miąższu. Odmiana śliwek może być używana przez dowolną obecność i smak, ale lepiej jest słodsze śliwki do tego napoju.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze myjemy owoce pod bieżącą wodą, kroimy na dwie połówki, usuwamy nasiona. Lepiej jednak nie używać przejrzałych owoców, w przeciwnym razie ich miąższ zacznie pełzać w płynie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój śliwki w małe kostki. Ale lepiej też nie ugniatać miazgi, aby kawałki były całe, a napój nie zmętniał.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż pokrojone śliwki do słoika. Wlej wódkę, aby całkowicie zakryła odpływ, nawet jeśli będzie trochę płynu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zamknij słoik plastikową pokrywką i umieść go w ciemnym, chłodnym miejscu na miesiąc. Możesz umieścić w piwnicy lub ciemnej spiżarni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po miesiącu wyjmujemy słoik z nalewką. Wlej płyn do butelki, włóż go do lodówki. I posyp śliwkę cukrem. Przykryj słoik pokrywką i umieść go ponownie w ciemnym, chłodnym miejscu na tydzień. W tym czasie w słoiku powstaje syrop.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opróżnij go do innego pojemnika. Śliwka do nalewki nie jest już potrzebna, ale nie musisz się spieszyć, aby ją wyrzucić. Doskonale nadaje się do przygotowywania sosów na bazie alkoholu do mięsa lub może być używany do pieczenia i deserów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spuścić w jednym pojemniku po raz pierwszy spuszczony płyn i po raz drugi - syrop śliwkowy, wymieszać i wlać do pojemnika. Ponownie umieszczamy w ciemnym, chłodnym miejscu na kolejny miesiąc. Na dnie butelek tworzy się osad. Przefiltruj napój przez gazę złożoną z kilku warstw. Ponownie butelkujemy. Aromatyczny, mocny napój z przyjemnymi nutami śliwki jest gotowy. Podawaj śliwkę do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy